Nieuws/Binnenland
95843
Binnenland

OM vraagt uitlevering vader gekidnapte Insiya

Insiya en haar moeder zijn gewelddadig uit elkaars leven gerukt.

Insiya en haar moeder zijn gewelddadig uit elkaars leven gerukt.

AMSTERDAM - UPDATE 15.31 uur - Justitie in Nederland zit de vader van de inmiddels driejarige peuter Insiya steeds meer op de hielen. Via het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ons land een rechtshulpverzoek gedaan aan India en om uitlevering van ontvoerder Shehzad Hemani gevraagd.

Insiya en haar moeder zijn gewelddadig uit elkaars leven gerukt.

Insiya en haar moeder zijn gewelddadig uit elkaars leven gerukt.

Dat bleek vanochtend tijdens een nieuwe pro forma zitting tegen vijf medeverdachten van Hemani, die zijn dochtertje vorig jaar met veel geweld liet ontvoeren uit haar ouderlijk huis in Amsterdam Watergraafsmeer.

Drie verdachten vast

Van de acht verdachten zitten er nog drie vast. De enige verdachte die nog in Nederland in voorlopige hechtenis zit, is de man die kort na de kidnap door een heldhaftige buurman van Insiya op straat werd tegengehouden. De andere twee verdachten zijn gearresteerd in Amerika en Irak. Alle overige verdachten zijn uit voorlopige hechtenis.

Hemani zit met zijn dochtertje in India, het land dat tot op heden nauwelijks reageerde op hulpverzoeken van Nederland. Haar moeder heeft sinds Insiya is ontvoerd geen contact meer met haar gehad: „Mijn ex houdt dat tegen, tegen de adviezen in”, zegt Rashid.

’Taser van oma’

Uit de regiezitting van vanochtend bleek hoe de verdachten elkaar de schuld in de schoenen schuiven en hun eigen handen in onschuld wassen. Dit tot afgrijzen van moeder Nadia, die met haar familie in de zaal zat. Hoofdverdachte Robert B. en zijn advocaat maakten het het bontst. De raadsman van B. suggereerde zonder enige gêne dat de taser waarmee meerdere getuigen zijn cliënt hadden zien zwaaien, misschien wel van de oma van Insiya was.

De tie ribs (plastic handboeien) die bij B. werden gevonden, waren door de politie in B.’s zak gedaan, was de suggestie.

Illegale actie

Uit het verhaal dat het OM schetst, komt een heel ander beeld naar voren. Volgens aanklaagster Van Kampen werd de hele groep kidnappers aangestuurd en betaald door Hemani. Er was een goed besproken plan van aanpak en iedereen wist of had kunnen weten dat het om een illegale actie ging. Van Kampen verzette zich dan ook fel tegen schorsing van hoofdverdachte B., die de rechtbank huilend smeekte om clementie.

Vanwege zijn buitenlandse komaf en reisgedrag is sprake van vluchtgevaar, betoogde de officier van justitie. De rechtbank honoreerde het verzoek van het OM om B. in voorlopige hechtenis te houden. De rechtszaak wordt op 2 juni hervat.