Nieuws/Binnenland
958670
Binnenland

Ontroerende familiedag voor gewonde veteranen

Ontroerende taferelen op de IJsselmeerdijk bij Medemblik, waar 150 gewond geraakte Nederlandse veteranen dit weekeinde in de watten werden gelegd, samen met hun vrouwen en kinderen.

De ex-militairen, allemaal fysiek of mentaal beschadigd door vredesmissies van Libanon tot Afghanistan, kregen een volledig verzorgde familiedag. De mannen gingen wedstrijdzeilen, terwijl hun kinderen konden spelen op de wal en op het water en de echtgenotes verwend werden met massages, healings en make-up-sessies.

„Deze veteranen zijn mannen tussen 20 en 65, sommigen in rolstoel, met krukken of hulphond. Enkelen krijgen psychische hulp vanwege hun trauma’s”, aldus het advocatenechtpaar Carry en Geert-Jan Knoops, de drijvende kracht achter de organisatie.

Carry Knoops is zeer gedreven om juist gewond geraakte veteranen de waardering te geven ’die zij verdienen’: „Wij leven hier in vrede en veiligheid door het werk van deze ex-militairen. Als dankbetuiging aan hen organiseren we dit. Kijk naar de ontwikkelingen wereldwijd. Vrede is totaal vanzelfsprekend, oorlog lijkt eerder normaal. Deze mensen hebben hun leven in de waagschaal gesteld voor de vrede en die kunnen we niet genoeg bedanken. Zij zijn echt helden.”

Knoops betrekt juist de gezinnen erbij, „want die lijden mee met hun mannen en vaders”. „Dat hun man zwaar gewond raakte, veranderde ook de levens van de vrouwen. Daarom krijgen zij speciale aandacht met een wijnproeverij, ballet, make-up-make-over, een workshop juwelen maken. Zij kunnen vandaag zichzelf zijn, elkaar onderling kennen en elkaar suggesties doen over hoe zij omgaan met hun gewonde echtgenoot. Hier ontstaan elk jaar echt diepgaande sociale contacten. Vorig jaar kwamen hier bijvoorbeeld Libanongangers, die elkaar na de missie nooit meer hadden gezien. We hebben psychologen gehoord dat deze dag zo veel losmaakte bij de ex-militairen die kampen met posttraumatische stressstoornissen (PTSS).”

Geert-jan Knoops: „Veel militairen voelen zich slecht behandeld door Defensie, die niets voor hen doet als ze ná de verjaringstermijn van vijf jaren PTSS-klachten blijken te hebben.”

De veteranen werden allemaal de hand gedrukt door Ton van Ede, inspecteur-generaal der krijgsmacht en Commandant Zeestrijdkrachten viceadmiraal Matthieu Borsboom.

Het advocatenechtpaar Knoops is, samen met projectmanager Laura Beusker, de drijvende kracht achter de organisatie miles4justice, die mensen zeilervaring wil aanbieden als troost. „In 2008 genoten mijn man en ik en een kolonel van het korps mariniers aan boord van muziek, een mok koffie en de deining. Dat rijke geluksgevoel, zo besloten we die avond, wilden we voor velen mogelijk maken. Toen hebben we besloten deze stichting op te richten. Onze grote droom is deze zeilwedstrijd voor gewonde veteranen ook mogelijk te maken voor teams uit het buitenland. Een landenzeilcompetitie van oud-militairen op het IJsselmeer, met veteranen uit alle hoeken van de wereld.” Hoofdsponsor gisteren was het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg.