Nieuws/Binnenland
958747596
Binnenland

’Indrukwekkend dieptepunt’ opvangcrisis Ter Apel: mensen slapen buiten

Ter Apel - De opvangcrisis in Ter Apel heeft een nieuw dieptepunt bereikt: zo’n zestig asielzoekers moesten dinsdagavond voor een slaapplaats uitwijken naar een grasveldje in de buitenlucht. Uiteindelijk konden ze de nacht doorbrengen in kantoren en wachtruimtes van het aanmeldcentrum, op een kleedje, maar tenminste met een dak boven hun hoofd.

De volgende morgen staan ze weer buiten in de wind. Het zijn voornamelijk jonge mannen uit Jemen, Syrië, Irak en Marokko. Ze wachten op de ’oplossing’ waarmee het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) vandaag komt. Een deel wordt naar het asielzoekerscentrum in Budel gebracht. Een groep asielzoekers die al langer in Ter Apel verblijft, krijgt elders in Nederland tijdelijk onderdak.

Met vooral Engels, Frans en handgebaren geven asielzoekers op het gras bij het azc aan hoe het tot dusverre ging. Op een blauw dekentje zitten en liggen wat jonge mannen. Ze zijn moe, deze drie. „We wachten hier nu weer buiten. We hebben afgelopen nacht binnen geslapen, nadat we hier eerder dus tot een uur of één nog een tijd buiten waren. Op het gras”, vertelt een twintiger uit Jemen. Binnen was immers geen plek meer. Een metgezel komt uit Irak. Hij heeft al veel meer gewacht en gereisd, verzucht hij. „Ik was in Egypte, Rusland, Wit-Rusland, Polen, Duitsland...Nu dus Holland.” Ze praten snel en vragen elkaar rustig te blijven. „Het is nog vroeg, een bus komt zo wel?”

„Wachten en wachten is het nu, ook achter het hek was dat vannacht zo”, zegt een ander, kijkend naar de hekken die het azc scheiden van het terrein bij de weg, waar het verkeer langs raast. De jongeren hopen op een snelle bus naar een andere locatie of dat ze juist gewoon weer naar binnen kunnen.

„Ik wil wel naar Amsterdam”, zegt Brahim, een twintiger uit Marokko. Dan opeens: „Een bus!”, klinkt het hoopvol. Maar het gaat om de streekbus die even komt en gaat, voor de ’gewone’ vluchtelingen van het complex naar het dorp en richting Emmen. Ook een taxi komt, maar dat blijkt voor anderen. „Nou, hopelijk horen we zo wat meer.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Asielzoekers op het gras

Asielzoekers op het gras

Indrukwekkend dieptepunt

Het COA spreekt van een ’indrukwekkend dieptepunt’. Een medewerker die er al 28 jaar werkt, zegt nog nooit iets dergelijks te hebben meegemaakt.

„In Ter Apel wordt duidelijk dat er te weinig opvangplekken zijn in Nederland”, zegt een COA-woordvoerder. „Het gaat maar door, we plakken pleisters en het gaat net goed.” Zo moest de opvangorganisatie de dinsdagnacht na Pasen ook in allerijl nog op zoek naar een spoedplek voor 300 asielzoekers voor wie in Ter Apel geen plek was. Ze waren op straat komen te staan nadat de vergunning voor de tenten op het terrein van aanmeldcentrum Ter Apel was verlopen. Op het laatste moment kon de groep worden ondergebracht in Amsterdam, Nijmegen en Oss.

Tekst gaat verder onder de foto.

Asielzoekers slapen buiten.

Asielzoekers slapen buiten.

Het aanmeldcentrum in Ter Apel is al maanden overvol, terwijl er dagelijks asielzoekers bij komen. Na corona kunnen migranten zich weer vrijer bewegen. Er zijn veel nareizigers die zich in Ter Apel melden. Bovendien is over de hele linie de asielopvang verstopt, onder meer doordat statushouders – die in Nederland mogen blijven - niet doorstromen naar gewone woningen. Gemeenten kampen immers met een tekort aan woningen. Ook evacués uit Afghanistan en vluchtelingen uit Oekraïne hebben extra druk gezet op de opvang.

Gemeenten zijn met kleinschalige noodopvang gekomen, maar omdat die plekken tijdelijk zijn, vaak maar voor enkele weken, wordt het probleem telkens verplaatst. „We zeulen mensen door het land”, zegt een COA-woordvoerder.

Staatssecretaris Eric van der Burg doet maar weer eens een beroep op alle gemeenten om te helpen asielzoekers beter te spreiden over het land. Intussen werkt hij aan een plan om die verdeling via de provincies af te dwingen. Daarvan is pas op z’n vroegst aan het eind van de zomer sprake van. De Rijksgebouwendienst inventariseert welke gebouwen geschikt zijn voor opvang. „Ook dat is niet binnen enkele weken geregeld”, laat het COA weten. „Intussen blijven we hannesen met noodoplossingen.”

Om 11 uur is de drukte voor de poort van het aanmeldcentrum Ter Apel plotseling weer voorbij als rond de 100 asielzoekers in bussen stappen en op weg gaan naar een plek elders in het land.