Nieuws/Binnenland
958836897
Binnenland

Coronacrisis: maandag 19 oktober

LIVE | Ierland gaat in lockdown, maar scholen blijven open

AMSTERDAM - Het aantal besmettingen met het coronavirus loopt in Nederland en Europa flink op. Steeds meer plekken voor vakantiegangers kleuren ’oranje’. In heel Europa worden maatregelen getroffen als avondklokken en contactbubbels. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws.

Ierland neemt straffe maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het land van 5 miljoen inwoners gaat vanaf donderdag min of meer weer in lockdown. De scholen blijven open, zei premier Micheal Martin op een persconferentie.

Iedereen krijgt het advies thuis te blijven als dat kan. Mensen mogen niet verder dan 5 kilometer van huis gaan, om maximaal één huishouden te bezoeken. Niet-noodzakelijke winkels gaan dicht. Cafés en restaurants mogen alleen nog klanten bedienen die iets komen afhalen. De bouwsector mag nog wel actief blijven.

De maatregelen gaan woensdag om middernacht in. De hoogste fase van beperkingen blijft zes weken van kracht.

„Ik begrijp het gevoel van teleurstelling, eenzaamheid en wanhoop die deze aankondiging brengt”, zei de premier volgens de omroep RTE. „Als we dit de komende zes weken volhouden zullen we Kerstmis op een betekenisvolle manier kunnen vieren.”

De lockdown eerder dit jaar was een van de langste in Europa. Ierland meldde maandag 1031 nieuwe gevallen waarmee het totaal op bijna 51.000 komt. Het land heeft 1852 sterfgevallen gemeld.

Meer nieuws

Binnenland:

Buitenland:

Financieel-economisch:

Sport:

Entertainment en persoonlijk:

Bekijk hier het liveblog van zondag 18 oktober