Nieuws/Binnenland
958838
Binnenland

Vriendjes eruit bij corporaties

Bestuurders van woningcorporaties, zoals Erik Staal van Vestia, mogen in de toekomst niet meer zelf hun eigen toezichthouders uitkiezen. Situaties waarin de directeur zijn vriendjes in de raad van commissarissen zet, mogen niet meer voorkomen.

at gaat minister Blok (Wonen) regelen met een nieuwe woningwet die hij deze zomer naar de Kamer stuurt. Hij reageert daarmee op de parlementaire enquête naar de misstanden bij woningcorporaties.

Uit dit parlementaire onderzoek bleek deze week dat voormalig Vestia-directeur Erik Staal een trits aan bekenden verzamelde om in zijn raad van commissarissen te gaan zitten, onder wie een studiegenoot. Deze Jeroen Lugte werd zelfs voorzitter van de raad, die het miljarden verspelende bestuur in de gaten moest houden.

Klef

Ook Siwart Kolthek en de huidige burgemeester van Tilburg, Peter Noordanus, zijn hoogstpersoonlijk door Staal gevraagd om tot de raad toe te treden, zo bleek gisteren tijdens de verhoren van de enquêtecommissie. Noordanus zag daar geen probleem in. „De raad was geen kleffe vriendengroep. No way!” liet hij weten.

Toch wil Blok de lacune in de regelgeving repareren. Hoe precies kan hij niet zeggen. Zijn nieuwe wet ligt namelijk nog voor toetsing voor bij de Raad van State. De VVD-bewindsman vertelt wel alvast dat er onder meer een kwaliteitstoets voor de toezichthouders komt. Daarbij wordt ook hun integriteit meegewogen.

Blok kijkt tot nu toe regelmatig met opgetrokken wenkbrauwen naar de openbare verhoren. „Het is niet vrolijk makend wat we zien.” Over Staal, die donderdag stelselmatig vragen ontweek, zegt hij: „Kennelijk heeft die wat moeite met zijn geheugen.”