Nieuws/Binnenland

Uitgeprocedeerde vluchtelingen naar Buitenveldert

Opnieuw biedt de hoofdstad uitgeprocedeerde vluchtelingen onderdak aan. Terwijl Van der Laan vandaag in de rechtbank bepleit dat de groep een oude gevangenis moet verlaten, ploft bij bewoners in Buitenveldert een brief op de mat met de mededeling dat tientallen illegalen in een voormalig kliniek in de wijk worden gehuisvest.

Dat blijkt uit de bewonersbrief die in bezit is van deze krant. Burgemeester Eberhard van der Laan zit in zijn maag met een groep uitgeprocedeerde die geen recht hebben op verblijf in Nederland. Eerder bood hij de groep zes maanden rust en onderdak in een oude gevangenis, als de veelal Afrikaanse migranten zouden meewerken aan hun terugkeer. Maar inmiddels zijn slechts acht illegalen teruggekeerd, onder druk van asielactivisten weigert de rest om te vertrekken. Het project is mislukt, Van der Laan zei daarom teleurgesteld te zijn in de weigerachtige houding van de groep.

Inmiddels wil de groep uitgeprocedeerden de Havenstraatgevangenis niet meer verlaten. Vandaag eist de stad bij de rechter ontruiming.

Bed, bad, brood en begeleiding

Maar tegelijkertijd reageert de eerste burger op de groepsdruk door de illegalen opnieuw een dak boven het hoofd te bieden. ,,Gedurende een beperkte periode (6 maanden) is deze opvanglocatie voor een geselecteerde groep personen beschikbaar. De opvang zal bestaan uit bed, bad, brood en begeleiding onder leiding van professionals", aldus het schrijven aan de omwonenden in Buitenveldert. Begin juli is de voormalige GGZ-instelling in gereedheid gebracht om de vluchtelingen te huizen.

In Amsterdam zwerven naar schatting tussen de 5000 en 10.000 uitgeprocedeerden. Maar zij krijgen geen onderdak, het aanbod geldt alleen voor de zwakkeren en twijfelaars onder de ruim 120 uitgeprocedeerden die eerder in de Vluchtkerk en de Vluchthaven woonden.

De VVD in Zuid maakt zich zorgen. ,,De opvang Havenstraat was een proefproject, maar dat is mislukt. De bedoeling was dat het grootse deel van die mensen zou terugkeren naar het eigen land. Als dat in de afgelopen zes maanden niet gelukt is, waarom zou het dan nu wel lukken", aldus bestuurscommissielid Rosalien van Dolder, fractievoorzitter van de plaatselijke liberalen.  ,,Dit dreigt een uitzichtloze situatie te worden in een kleine buurt waar heel veel gezinnen wonen."