Nieuws/Binnenland

De zwerftocht van asielzoekers door Amsterdam

Voor de rechtbank in Amsterdam dient vrijdagmiddag een civiele procedure over de vraag of een groep uitgeprocedeerde asielzoekers die zich in de zogenoemde Vluchthaven bevinden het pand moet verlaten. De gemeente Amsterdam gaf de groep een halfjaar geleden toestemming om tot 1 juni te blijven, omdat het pand per 1 juli leeg moet worden verkocht. Hieronder een kort overzicht van de zwerftocht van de asielzoekers door de hoofdstad.

Een groep van ongeveer 40 uitgeprocedeerde asielzoekers streek in september 2012 neer in een tentenkamp in Amsterdam-Osdorp. Het aantal bewoners groeide snel aan tot ongeveer 130. In november dat jaar werd het tentenkamp opgedoekt.

De groep vond daarna onderdak in een gekraakte kerk in Amsterdam-West. De asielzoekers mochten in deze zogenoemde Vluchtkerk de winter doorbrengen. Uiteindelijk bleven ze tot eind mei 2013. Vervolgens betrokken ze een leegstaand kantorencomplex in Amsterdam-West, waar ze enkele weken verbleven.

Vluchthaven

In november 2013 bood de gemeente Amsterdam de groep, die inmiddels was gegroeid tot 159 personen, onderdak in de voormalige gevangenis aan de Havenstraat. Burgemeester Eberhard van der Laan en staatssecretaris Fred Teeven hadden afgesproken dat ze hier tot 1 juni 2014 konden blijven. De vluchtelingen stemden hiermee in. Een deel trok naar de zogenoemde Vluchtgarage, een pand in Zuid-Oost.

De groep in de Havenstraat wil echter niet weg en spande een rechtszaak aan tegen de gemeente. De rechter bepaalde op 28 mei dat de groep binnen een week de Vluchthaven moest hebben verlaten. De vluchtelingen zeiden echter niet weg te willen. Volgens hen is terugkeer naar eigen land geen optie.

De gemeente besloot daarop ook naar de rechter te stappen om het vertrek van de asielzoekers uit de Vluchthaven af te dwingen.