Nieuws/Binnenland
959110
Binnenland

Rondje met een kampioen

Kuiper op kop

Twente heeft ambities op fietsgebied. De streek kent maar liefst 1500 kilometer aan fietsknooppuntennetwerk en 400 kilometer mountainbikeroutenetwerk. Wielrenners kunnen met name terecht in het heuvelland rond de Kuiperberg bij Ootmarsum. In dit glooiend gedeelte van Twente vindt op 28 en 29 juni het NK Wielrennen plaats.

Het is goed ontwaken in Landgoedhotel Bloemenbeek in De Lutte. Vanaf de comfortabele kamer is er uitzicht over het weidse Twentse landschap. De Bloemenbeek meandert in grote bochten door het landschap. Aan de overkant van het hotel is een Twents Stonehenge gecreëerd, een magische plaats met een steencirkel. Bij het ontbijt schuift voormalig professioneel wielrenner Hennie Kuiper aan. Hij is bijna 65, maar nog zeer sportief. Regelmatig rijdt hij met vrienden of de toerclub zijn rondjes en dat houdt hem fit. Kuiper is fietsambassadeur van Twente en vandaag mijn gids in het mooie Twente. We starten in Denekamp vlak bij een fietstunneltje dat naar hem is genoemd. ,,Er was geen mogelijkheid voor een Kuiperstraat, maar een fietstunneltje is ook prima", lacht hij. In het tunneltje zijn de belangrijkste fietsmomenten van zijn wielercarrière in beeld gebracht.

Met de hand gegraven

Samen met twee andere tukkers en BN'er Funda Müjde stappen we op de fiets en komen aan bij het kanaal Almelo Nordhorn, dat aan het einde van de 19e eeuw geheel met de hand werd gegraven. De scheepvaart was echter minimaal door concurrentie met het Twentekanaal, dat veel geschikter was als bootverbinding. In 1960 voer het laatste schip door het kanaal. Sinds de sluiting staat het kanaal vol met bijzondere bloemen en planten en is het in trek bij vogels.

 

 

Hier liggen de wortels van Kuiper. Hij fietste er zijn eerste wedstrijdjes tegen andere kinderen. Bij de boerderij waar hij opgroeide, is nu een ijssalon. Tijdens de koffiepauze krijgen we geen koekje, maar een minihoorntje ijs. Om het beste ambachtelijke ijs te leren maken, is eigenaar Erik Kuiper (Hennies broer) speciaal naar Sicilië gegaan. Er is keuze uit zo'n 20 smaken, waaronder 'Koning Willem-Alexander', 'appeltaart' en 'boer'n jongs'. De melk komt rechtstreeks van de koe en het mooie is de combinatie van het boerenbedrijf met de ijssalon. Behalve koeien zijn er varkens en kippen. Boer Erik verzorgt kinderfeestjes en rondleidingen over het boerenbedrijf en vertelt wat er allemaal komt kijken bij het maken van ijs. In de toekomst zal er ook een expositie komen gewijd aan Hennie Kuiper.

Hellingen

We fietsen door het prachtige Twentse land. Het gaat er relaxed aan toe met een tempo van iets boven de 20 kilometer per uur. Kuiper vertelt over zijn wielerverleden en over speciale dingen in het landschap. Ootmarsum is één van de mooiste plaatsen van Twente. Het is heus geen dorp, maar een stad. Binnenkort zijn de hellingen het decor van het NK Wielrennen. Het glooiende landschap met onder andere de Kuiperberg is best pittig om te fietsen. Maar eenmaal boven worden we beloond met een riant uitzicht dat met mooi weer tot aan Bad Bentheim in Duitsland reikt. Daarna komen we weer in het vlakkere gedeelte van Twente terecht.

 

 

Bij Huis Singraven waarschuwt Kuiper dat we even over een kasseienstrook moeten. De mensen die op een horecaterras zitten, lijken niet in de gaten te hebben dat hier de winnaar van de wielerwedstrijd Parijs-Roubaix over de steentjes rijdt. Legendarisch zijn de beelden dat Hennie tijdens deze kasseienklassieker in 1983 lek rijdt, terwijl hij op kop van de wedstrijd ligt. Driftig in zijn handen klappend, maant hij de mecanicien tot spoed. En hij wint de koers. Nu gaat het er relaxed aan toe. Kuiper laat ons de Belse watermolen zien waar hij vroeger naartoe fietste om brood te kopen. De watermolen is multifunctioneel. Er wordt met waterkracht gemaald, gezaagd en olie geperst. Het is Twente op zijn best.

Doorkijkjes

We rijden door typisch Twents coulisselandschap met boerenhoeves, akkerland, bossen, beekjes. De doorkijkjes bekoren ons. De wegen slingeren net als de beekjes door het landschap. Hennie Kuiper toont zich een uitmuntend gastheer. Als we bij de VVV op het terras zitten, geeft hij me het boek 'Alleen Vooruit' over zijn rijke wielrenleven. ,,Binnenkort is er een 65 kilometer lange fietstocht ter ere van mijn 65ste verjaardag", meldt Kuiper nog even, voor hij weer op de fiets stapt en het landschap in verdwijnt.

 

 

Route

Vertrek- en eindpunt: VVV Denekamp / Belevingsmuseum Wonderryck, Oldenzaalsestraat 39, 7591 GL Denekamp

Afstand: circa 35 km

Routebeschrijving:

Ga vanaf de VVV in

noordoostelijke richting

(Nordhornsestraat). Sla bij het kanaal Almelo Nordhorn rechtsaf. Volg de fietsknooppunten 13 - 9 - 8 - 7 - 6 - 5 - 4 - 3 - 35 - 34 - 33 - 37 - 69 - 38 - 43 - 10 - 14 - 15 - 17 en dan richting 19 voor het eindpunt.

Cosmos Sterrenwacht

Lattrop is een oud Twents dorp. De geschiedenis van het dorp gaat terug tot de 12e eeuw. Hennie Gosemeijer, die leefde van 1923 tot 1999, bouwde er in 1965 een koepel om met een telescoop naar de ruimte te kijken. Gosemeijer had belangstelling voor vluchten naar de maan en met de telescoop wilde hij het universum zien en de eerste ruimtevluchten volgen. Nu is er een sterrenwacht met telescopen van indrukwekkende omvang en een planetarium, en er zijn diverse exposities. In de tuin staan bijzondere planten en objecten die betrekking hebben op planeten, sterren en tijd.

Zie voor meer informatie: www.cosmossterrenwacht.nl

Wonderryck Twente

Wonderryck is een landschapscentrum en belevingsmuseum. Hier kom je van alles te weten over mensen en dieren in Twente. Er is bijvoorbeeld het interactieve Funky Forest, een fantasiebos met waterval en vele dieren. Ook zie je hoe Hennie Kuiper zijn fiets identificeert met een paard. Hij groeide ermee op en ging op zijn stalen ros overwinningen behalen. Wonderryck is een van de 8 vlinderpunten (informatiepunten) op bijzondere plekjes in het Nationaal Landschap Noordoost-Twente. De vlinderpunten zijn herkenbaar aan een kunstwerk van een grote rode vlinder. In Wonderryck is ook horeca gevestigd. Meer info: www.wonderryck.nl