959142
Binnenland

NCTV bezorgd over opmars ISIS

Dick Schoof, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in ons land, is bezorgd over de snelle opmars van islamitische terreurorganisatie ISIS in Irak. „Dit zijn zorgelijke ontwikkelingen die Europa en Nederland kunnen raken.” NCTV Schoof vreest dat de gebiedsiname door ISIS de kansen op terrorisme wereldwijd vergroot, óók in Nederland.

„ISIS is voor ons als contraterrorisme-experts een ongelooflijk belangrijke organisatie. Het is een erkende terroristische club, die op alle Europese en Amerikaanse terrorismelijsten voorkomt. Voorheen was het gelieerd aan Al-Qaeda. Ze hebben nu ruzie, vooral om het leiderschap in de jihad. Daardoor is alles nog gewelddadiger geworden. ISIS komt voort uit de Al-Qaeda-afsplitsing in Irak.”

Schoof: „In Syrië is de organisatie in een machtsstrijd verwikkeld met jihadgroep Jabhat al-Nusra, over wie het in Syrië nu eigenlijk voor het zeggen heeft. Dit zijn de twee clubs waar de Nederlanders zich bij aansluiten als ze naar Syrië gaan. We zien een toenemende dominantie van ISIS in Syrië en Irak. Dat zie je aan de snelheid waarmee het vanuit Syrië een relatief groot gebied in Irak onder controle heeft gekregen. Dat levert allerlei internationale spanningen op. Hoe gaat Irak reageren, Syrië en Turkije, ook met de Koerdische gemeenschap?”

Nieuwe impuls

„Wat voor ons Nederlanders belangrijk is, is dat het succes en de dominantie van ISIS een nieuwe impuls geeft aan de verheerlijking van de strijd in Irak. Het is ook een extra stimulans voor de uiteindelijke doelstelling van ISIS: de vestiging van het kalifaat. En de vestiging van de islamitische wereldheerschappij. Ook de jihad wordt er verder door gestimuleerd. Het succes van ISIS maakt de regio een nog aantrekkelijker reisdoel dan het al was. We vrezen dat Nederlandse Syriëgangers mogelijk met een missie teruggestuurd naar Nederland, om hier bij ons aanslagen te plegen. Want laten we niet vergeten: ISIS is geïnteresseerd in het aanvallen van Westerse doelen om ook hier het kalifaat te vestigen. Je zou kunnen zeggen dat er drie fasen zijn: eerst de moslimbroederstrijd beslechten, daarna het Westen en dan is Israël aan de beurt. In Jeruzalem zal de eindstrijd en eindtijd aanbreken volgens deze jihadistische sekte. Dat is hun agenda. En overtuiging. Daarom hebben we alle Joodse instellingen in Nederland beter laten bewaken toen we ontdekten dat de aanslag in Brussel een link had met ISIS. We hebben toen besloten een extra stap te zetten in de alertheid en de beveiliging van Joodse organisaties.”