Nieuws/Binnenland
959159501
Binnenland

Joodse restaurant HaCarmel in Amsterdam sluit de deuren

HaCarmel

HaCarmel

AMSTERDAM - Het koosjere Joodse restaurant HaCarmel aan de Amstelveenseweg sluit na 22 jaar de deuren. De beslissing valt de zoon van de inmiddels overleden eigenaar Sami Bar-On zwaar, maar het lukt hem niet de trots van zijn vader voort te zetten. ,,Het is te confronterend en pijnlijk.”

HaCarmel

HaCarmel

HaCarmel is een begrip in de Joodse gemeenschap. Het restaurant serveert uitsluitend koosjere gerechten en de bevlogenheid en betrokkenheid van eigenaar Sami Bar-On was aanstekend. Bar-On stierf echter in maart op 67-jarige leeftijd tijdens een vakantie in Israël.

Zoon Daniël (33) besloot het stokje van hem over te nemen, maar komt nu op die beslissing terug. ,,Ik had zelf ook een restaurant, maar heb twee jaar geleden bewust de beslissing genomen om uit de horeca te stappen en heb mijn zaak toen verkocht’’, vertelt hij. Toen zijn vader onverwacht overleed, twijfelde hij echter geen moment en zette samen met de vriendin van zijn vader de familiezaak voort.

,,Mijn vader had het zo gewild, alleen ik vind het moeilijker dan gedacht’’, bekent hij. Niet alleen de werktijden vallen hem zwaar – Daniël runt de zaak náást zijn eigen drukke baan en gezinsleven – maar vooral emotioneel gezien trekt het werken in het restaurant van zijn vader een wissel op hem. ,,Passanten en vaste bezoekers vragen steeds naar mijn vader en dan moet ik hen vertellen dat hij niet meer onder ons is. Dat is moeilijk.”

Bovendien heeft HaCarmel en de familie Bar-On pittige jaren achter de rug. Het restaurant was vanaf 2017 meermaals mikpunt van vernielingen en bedreigingen. Een van de belagers, Saleh A., kreeg voor de bedreigingen en aanslagen tbs met dwangverpleging opgelegd.

HaCarmel zal tot 25 september, wanneer de Joodse gemeenschap Rosj Hasjana viert, open blijven. ,,Ik wil vaste gasten en buurtgenoten de kans geven om afscheid te nemen van het restaurant”, aldus een aangeslagen Daniël.