Nieuws/Binnenland
959171
Binnenland

Verbod sterke wiet onzeker

Het is onzeker of het voorgestelde verbod op sterke hasj en wiet doorgaat. De PvdA heeft, ondanks een nieuwe brief van de verantwoordelijke bewindslieden, nog veel kritiek.

PvdA-Kamerlid Rebel vraagt zich af of het verbod wel te handhaven is en of het überhaupt wel bijdraagt aan de volksgezondheid. De sociaaldemocraat zegt desondanks dat ze staat voor de afspraak in het regeerakkoord. Daarin wordt vermeld: „Het gehalte werkzame stoffen in softdrugs wordt aan een maximum gebonden”.

Over het huidige voorstel, waarin cannabis met meer dan 15 procent THC (de stof waar de gebruiker stoned van raakt) een harddrug wordt, is de PvdA echter kritisch. De gezondheidswinst bij die grens is namelijk niet duidelijk, geeft staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) toe. Voor de PvdA is die gezondheidswinst het springende punt. „Daarom willen wij ook een integrale visie van het kabinet op al het drugsgebruik, niet alleen op cannabis.”

Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) en Van Rijn schrijven bovendien dat de politie en andere controleurs er geen extra capaciteit bij krijgen als de wet ingaat. Het extra werk dat de politie krijgt door de sterke wiet kan dus ook ten koste gaan van de zoektocht naar bijvoorbeeld heroïne en cocaïne. Rebel wil dat niet. „Er ligt nu teveel nadruk op het ruimen van wietplantages, terwijl de politie achter de criminele organisaties aan moet gaan.”

Bij andere fracties is de toon nog kritischer. „Symboolwetgeving”, noemt SP-Kamerlid Kooiman het plan. Het kabinet schrijft dat een consument die met te sterke wiet wordt gepakt, niet vervolgd zal worden als hij kan aantonen dat hij die in een coffeeshop heeft gekocht. Het is zelfs maar de vraag of coffeeshops wel aangepakt kunnen worden. Als die geen meetapparaat hebben, is er namelijk waarschijnlijk geen sprake van opzet, schrijft het kabinet.

Dit maakt dat ook voorstanders van het verbod op sterke cannabis kritisch zijn. „Er moet fatsoenlijk gehandhaafd kunnen worden”, zegt CDA’er Bruins Slot. D66 zal proberen de maatregel van tafel te krijgen, maar zelfs met steun van de PvdA wordt dat een lastige strijd, omdat er dan nog een kleine Kamermeerderheid is voor het maximeren van het THC-gehalte in cannabis.