Nieuws/Binnenland
959316197
Binnenland

’Vooral erg voor mijn moeder’

Woning persfotograaf bekogeld met stenen

Vlaardingen - Persfotograaf Joey Bremer is geschrokken van de aanval op zijn huis in Vlaardingen van vrijdag. Rond 21.00 uur vlogen er meerdere projectielen door de ruiten. Bremer was op dat moment niet thuis, vertelt hij. „Maar mijn moeder wel. Zij wilde net naar bed gaan, toen die stenen werden gegooid. Eentje belandde net naast haar bed.”

De stenen volgen op een week vol bedreigingen. Die zouden zijn begonnen toen Bremer foto’s maakte bij een explosie in een reeks ontploffingen waarbij Feyenoord-supporters vermoedelijk door Ajax-fans werden aangevallen. Ook ging het om foto’s voorafgaand aan Feyenoord-Ajax, bij een confrontatie met de ME op zaterdag, maar daar was Bremer zelf helemaal niet bij. Het gaat om een oude werkgever waarvoor hij niet langer werkt.

„Ik word nu ergens voor verantwoordelijk gehouden, maar was daar niet eens aanwezig zaterdag. Een oude werkgever heeft die foto’s gemaakt. Misschien weet niet iedereen dat ik daar niet langer voor werk.”

Moeder

Bremer is geschrokken van de aanval op vrijdag. „Dit komt te dichtbij. Ik vind het heel vervelend voor mijn moeder. Die heeft er niets mee te maken. Je kunt het ergens mee oneens zijn, maar laat mijn thuisfront erbuiten.”

„Voor de persoon die dit gedaan heeft, zijn het waarschijnlijk maar een paar stenen, maar het doet meer met je dan zij zullen vermoeden.”

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) noemt het incident „zeer alarmerend.” „Vooral omdat de aanval op zijn woonadres gericht is”, zegt algemeen secretaris Thomas Bruning. „Deze vorm van bedreiging van freelancejournalisten zien we helaas vaker en is zeer kwalijk, omdat hiermee ook partners en familie geconfronteerd worden met de bedreigingen.”

Maatregelen

De journalistenvakbond zorgt via PersVeilig voor maatregelen „om deze kwetsbaarheid te beperken zoals camerabewaking”.

PersVeilig heeft als doel de positie van journalisten te versterken tegen geweld en agressie op straat, op social media of via juridische claims. „Maar in samenwerking met de politie en OM is het ook zaak dat dit soort geweld stevig wordt bestraft”, aldus Bruning.

Camera

De politie verklaart op haar website: „Journalisten moet zonder gevaar hun werk kunnen doen, en de privésituatie mag natuurlijk ook niet onder de aard van het werk lijden. De politie geeft samen met het Openbaar Ministerie hoge prioriteit aan de opsporing en vervolging in gevallen van agressie en geweld tegen journalisten.”

Wie meer weet over de bedreigingen of de aanval op de woning van deze fotograaf, wordt verzocht zich te melden bij de politie.

Bremer zelf hoopte op andere, concrete maatregelen. „We hadden gevraagd – om het veiligheidsgevoel in de straat terug te krijgen, en vooral voor mijn gezin – om tijdelijke camerabewaking. Dat doen ze niet. Willen ze niet. Het is volgens de politie niet nodig. Dat begrijp ik niet, nee.”

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo