Nieuws/Buitenland
959373011
Buitenland

Mike Pompeo: Washington zal ’volgens de wet’ handelen

WASHINGTON - Elke militaire actie van de VS tegen Iran zal in overeenstemming zijn met het internationaal recht. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zondag gezegd. Hij zei dat in een reactie op de tweet van president Donald Trump die dreigde met een aanval op culturele plaatsen.

Trump wordt beschuldigd van het dreigen met een oorlogsmisdaad, nadat hij had getwitterd dat plaatsen die „belangrijk zijn voor de Iraanse cultuur” op een lijst van 52 potentiële doelen staan als het regime in Teheran zijn belofte om de moord op generaal Qassem Soleimani te wreken, zou waarmaken.

Eventuele militaire aanvallen op Iran zouden „in overeenstemming met de wet” zijn, verklaarde Pompeo zondag in een interview met de televisiezender ABC. „We zullen ons rechtmatig gedragen. Dat hebben we altijd gedaan en dat zullen we ook altijd doen.”

Pompeo weigerde enige details te geven over potentiële doelen, maar zei dat Trump „nooit zal terugschrikken voor het beschermen van Amerika.”