Nieuws/Binnenland
959928
Binnenland

Overheid jaagt op vleesfraudeurs

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat vaker onaangekondigde controles uitvoeren om vleesfraude aan te pakken. De banden met het Openbaar Ministerie, FIOD, douane en Europol en Interpol worden aangehaald en bedrijven die in de fout gaan, kunnen rekenen op „stevige boetes” en kunnen worden stilgelegd.

Dat hebben staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) en minister Edith Schippers (Volksgezondheid) dinsdag bekendgemaakt. Ze meldden de Tweede Kamer verder dat meer NVWA-inspecteurs een gerichte training krijgen om fraude op te sporen. De voedselwaakhond wordt ook weer volledig verantwoordelijk voor het toezicht op en de keuring van producten. Een deel van met name de keuringen werd door de bedrijven gedaan, maar het kabinet grijpt in omdat het vindt dat er „geen enkele discussie mag bestaan over de borging van volksgezondheid en voedselveiligheid”.

Gedragscode

Met het bedrijfsleven wordt een gedragscode opgesteld voor deugdelijk bestuur in de vleessector. Bedrijven die zich niet houden aan de afspraken over kwaliteit, veiligheid en integriteit, kunnen worden geweerd uit het samenwerkingsverband.

Met de maatregelen reageren Dijksma en Schippers op de aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. De raad constateerde eerder dat de risico's in de vleessector te groot zijn geworden en dat de veiligheid van het vlees het aflegt tegen economische factoren. Het kabinet kondigde eerder al aan dat er extra geld en mankracht naar de NVWA gaat om toezichthouder meer slagkracht te geven.