960087
Binnenland

Fugro zet schip in voor zoektocht naar MH370

Het Nederlandse bedrijf Fugro zet een gespecialiseerd schip in bij de zoektocht naar het verdwenen toestel van de Malaysia Airlines met vluchtnummer MH370. Dat maakte de bodemonderzoeker uit Leidschendam dinsdag bekend, zonder financiële details van de klus te vermelden.

Fugro gaat in opdracht van de Australische raad voor transportveiligheid, dat de leiding heeft over de zoektocht, een groot deel van de zeebodem ten westen van Australië afspeuren. Het bedrijf verwacht over een paar dagen te beginnen en denkt dat de klus 3 maanden duurt. „We doen op dit moment geen mededelingen over de contractwaarde”, aldus een woordvoerder.

De data die het schip, de Fugro Equator, vergaart, worden gebruikt om kaarten van de zeebodem te maken. Die bestaan vrijwel nog niet. De kaarten worden gebruikt in volgende fases van de zoektocht.

Volgens de website van de opdrachtgever, voluit Australian Transport Safety Bureau (ATSB), gaat het om een gebied van ongeveer 60.000 vierkante kilometer.

Fugro maakte in mei bekend met de Australische autoriteiten te praten over hulp bij de zoekactie. Destijds zei het bedrijf over apparatuur te beschikken om tot circa 4000 meter diepte te kunnen zoeken. De dieptes die de ATSB noemt, tot 6000 meter, zouden een probleem vormen voor Fugro.

„De nu gegunde klus is een algemene opdracht om het zoekgebied in kaart te brengen. Daar hebben we schepen en systemen voor in huis. Voor de tweede fase is de ATSB bedrijven aan het zoeken die een gedetailleerd onderzoek kunnen uitvoeren. Wij bestuderen momenteel de aanvraag en beraden ons op voorstellen die we de ATSB kunnen doen”, aldus de zegsman.