960105
Binnenland

Kamerlid Klein samen met senator De Lange

Tweede Kamerlid Norbert Klein gaat samenwerken met Eerste Kamerlid Kees de Lange (Onafhankelijke SenaatsFractie). De twee mannen willen vooral elkaars aanspreekpunt in de andere Kamer zijn, zo maakten ze dinsdag samen bekend.

Norbert Klein belichaamt nu de eenmansfractie 50PLUS/Klein, sinds de tweemansfractie van 50PLUS uiteenviel in zijn deel en dat van Martine Baay, die nu als 50PLUS/Baay in de Kamer zit. Ze heeft daar in tegenstelling tot Klein het de steun van het partijbestuur.

Maar Klein beschouwt zich als democratisch gekozen Kamerlid van 50PLUS en gaat gewoon door. De Lange was ooit mede-oprichter van 50PLUS, maar trok zich terug omdat hij twijfelde aan de integriteit van de partijkopstukken Jan Nagel en Henk Krol. Hij was toen net als nu senator van de Onafhankelijke SenaatsFractie (OSF). In de Eerste Kamer zit hij, net als Klein nu in de Tweede, in zijn eentje.

Ze kunnen elkaars kennis en ervaring delen, zo is de overweging. Klein zei dinsdag dat daardoor natuurlijk het stemgedrag kan worden beïnvloed, gewoon doordat ze meer over een onderwerp te weten komen. Volgens De Lange gaat het niet per definitie betekenen dat ze over alle onderwerpen gelijk gaan stemmen, al hebben ze de afgelopen tijd op een aantal belangrijke punten wel gedaan. De OSF steunt vooral op regionale partijen, zoals de Seniorenpartij Noord-Holland. De regio betekent een flink aantal raakvlakken, ook bijvoorbeeld in de problematiek van de krimpgebieden, waar ouderen achterblijven en te maken krijgen met vermindering van de voorzieningen.

Het tweetal heeft niet de oprichting van een nieuwe partij in gedachten. De Lange houdt het na zijn huidige termijn in de Eerste Kamer zelfs voor gezien, meldde hij.