Nieuws/Buitenland
960121596
Buitenland

Tot 24 januari noodtoestand in Washington, gewapende protesten verwacht

Republikein: motie van afkeuring tegen president Trump in de maak

Ook Republikein Tom Reed wil zo snel mogelijk van Trump af.

Ook Republikein Tom Reed wil zo snel mogelijk van Trump af.

WASHINGTON - Een Republikeins lid van het Huis van Afgevaardigden, het lagerhuis van het Amerikaanse parlement heeft gezegd dat hij dinsdag met andere leden een motie van afkeuring tegen president Donald Trump gaat indienen. Reden daarvoor is de bestorming van het Capitool door Trumps aanhangers woensdag.

Ook Republikein Tom Reed wil zo snel mogelijk van Trump af.

Ook Republikein Tom Reed wil zo snel mogelijk van Trump af.

Afgevaardigde Tom Reed stelt in een ingezonden stuk in The New York Times dat hij ook wil voorkomen dat Trump in de toekomst nog een verkozen ambt bekleedt. „Ik wil samen met mijn collega’s uit het Huis van Afgevaardigden dinsdag een motie van afkeuring indienen om te verzekeren dat er onverwijld verantwoording wordt afgelegd voor de gebeurtenissen van 6 januari”, schrijft de Republikein uit New York in zijn brief.

De Democraten in het Huis van Afgevaardigden zien Trump het liefst nog voor het einde van zijn ambtstermijn volgende week vertrekken. Over een resolutie waarin vicepresident Mike Pence wordt opgeroepen president Trump af te zetten door gebruik te maken van het 25e amendement wordt dinsdag waarschijnlijk al gestemd.

Pence en een deel van het kabinet kunnen Trump op die manier relatief snel uit het Witte Huis krijgen als zij vinden dat de president zijn taken niet meer kan uitvoeren. Als de resolutie wordt aangenomen wil Huisvoorzitter Nancy Pelosi dat Pence binnen 24 uur met een reactie komt of hij gehoor gaat geven aan de oproep. Dat zal waarschijnlijk niet het geval zijn.

Impeachment

Daarom hebben de Democraten ook al de eerste stappen gezet voor een nieuwe afzettingsprocedure tegen Trump. Maar die weg bewandelen neemt meer tijd in beslag en daarvoor zal ook de steun nodig zijn van twee derde van de Senaat.

De Democraten willen Trump, wiens ambtstermijn volgende week woensdag afloopt, vroegtijdig uit het Witte Huis hebben vanwege de rellen in en rond het Capitool van vorige week. Daarbij vielen vijf doden, onder wie een agent, en tientallen gewonden.

Trump en vicepresident Mike Pence hebben maandag een „goed gesprek” gehad in het Oval Office, stelt een hoge functionaris. De verhouding tussen de twee is de laatste tijd gespannen omdat Pence niet voldeed aan Trumps verzoek om de bekrachtiging van Joe Bidens verkiezingszege in het parlement te dwarsbomen.

Afgaand op de verklaring van de functionaris die meldde dat Trump en Pence weer met elkaar praten, zal Pence niet voldoen aan het verzoek van de Democraten. „Ze zijn vastbesloten om hun werk voor het land voort te zetten tot het einde van hun termijn”, aldus de bron.

Noodtoestand Washington

Trump heeft zijn goedkeuring gegeven aan het uitroepen van de noodtoestand in Washington. De noodtoestand zal van kracht zijn tot 24 januari, vier dagen na de inauguratie van Biden. Ook rond die gelegenheid wordt de nodige onrust verwacht. De FBI waarschuwde maandag al dat in aanloop naar de beëdiging van Biden verspreid over het land gewapende protesten worden gepland. Niet alleen in Washington, maar ook in de hoofdsteden van de staten zouden acties op het programma staan.

De burgemeester van de stad Washington en de gouverneurs van de aangrenzende Amerikaanse staten Virginia en Maryland hebben het publiek opgeroepen om niet naar de inauguratie van Biden te komen.

Ban sociale media

Facebook is ondertussen niet van plan het geblokkeerde account van president Donald Trump weer vrij te geven. Operationeel directeur Sheryl Sandberg zei maandag tijdens een conferentie dat ze blij was dat ze maatregelen tegen Trump hebben genomen.

De Amerikaanse president kan volgens haar als hij klachten heeft terecht bij de onafhankelijke toezichtraad van het sociale medium. De schorsing van Trump op Facebook was in eerste instantie voor onbepaalde tijd en minimaal tot na de inauguratie van aankomend president Joe Biden op 20 januari, liet oprichter Mark Zuckerberg vorig week weten.