Nieuws/Binnenland
960332
Binnenland

Hulpdiensten bereiden zich voor op noodweer

Hulpdiensten in de provincies waarvoor het KNMI een waarschuwing voor extreem weer heeft afgegeven, bereiden zich maandagmiddag voor op een hausse aan meldingen. Noord-Brabant en Gelderland kregen vroeg in de middag al een voorproefje toen een eerste buienfront over kwam. Brabant-Noord besloot de brandweerkazernes in twee districten te bemannen. In Limburg overleggen de hulpdiensten maandagmiddag met elkaar voor het geval ook Pinkpop in Landgraaf, waar tienduizenden mensen zijn, te maken krijgt met noodweer.

In het noorden van Noord-Brabant en in Gelderland kregen de brandweerkorpsen tientallen meldingen binnen van wateroverlast, blikseminslag en omgewaaide bomen. De buien die tegen het einde van de middag het land binnenkomen, zijn naar verwachting heviger.

ProRail houdt rekening met problemen op het spoor. De spoorbeheerder heeft hulplocomotieven klaarstaan om eventueel gestrande wagons weg te halen. Rond Eindhoven zorgde het noodweer al voor veel overlast. Tussen Eindhoven en Geldrop raakte het treinverkeer ontregeld door een omgevallen boom op het spoor. In de richting van Den Bosch zorgde storingen ervoor dat overwegen dicht bleven. Automobilisten kwamen voor gesloten spoorwegovergangen te staan en treinen moesten langzamer rijden.