Nieuws/Buitenland
960539
Buitenland

Spanjaarden betogen voor referendum monarchie

Duizenden Spanjaarden hebben zaterdag betoogd voor een referendum over de monarchie. Niet alleen in de hoofdstad Madrid, maar ook in steden als Valencia, Pamplona en Oviedo gingen mensen de straat op. In Santiago de Compostela in het noordwesten omsingelden ongeveer 40 mensen de zetel van het parlement van de regio Galicië om hun eis dat Spanje een republiek wordt, kracht bij te zetten.

In Madrid liepen de betogers naar het grote plein Puerta del Sol, dat 3 jaar geleden het epicentrum was van de beweging van verontwaardigden die zich keerde tegen het financieel-economische beleid van de regering. „Spanje zal morgen een republiek zijn”, schreeuwden zij.

Koning Juan Carlos, sinds 1975 staatshoofd, kondigde maandag zijn aftreden aan. Het Spaanse kabinet heeft daarna ingestemd met een wetsvoorstel dat dat mogelijk maakt. Nadat het parlement het heeft goedgekeurd, kan kroonpins Felipe op 19 juni in het parlement worden uitgeroepen tot koning Felipe VI. De dag dat Juan Carlos zijn aftreden aankondigde, gingen duizenden Spanjaarden al de straat op om tegen de monarchie te demonstreren.