Nieuws/Buitenland
960567
Buitenland

Kandidaat presidentsverkiezingen Israël weg

De sociaaldemocraat Benjamin Ben-Eliezer is geen kandidaat meer voor het presidentschap in Israël. De 78-jarige oud-minister van Volkshuisvesting en Defensie trok zich volgens de krant The Jerusalem Post zaterdag terug, nadat de politie hem een dag eerder 5 uur had verhoord over beschuldigingen dat hij als parlementslid illegaal geld heeft aangenomen van een multimiljonair. Hij zou dat hebben gebruikt om een appartement in een luxueus wooncomplex in Tel Aviv te betalen.

Het parlement kiest dinsdag een nieuwe president als opvolger van de 90-jarige Shimon Peres. Ben Eliezer gold als een van de belangrijkste kandidaten. Van de vijf overgebleven personen die naar het presidentschap dingen, lijkt oud-parlementsvoorzitter Reuven Rivlin (74) de meeste kans te maken. Hij is lid van Likud, de partij van premier Benjamin Netanyahu.

Ben Eliezer beschuldigde zijn politieke tegenstanders van een „agressieve lastercampagne” die erop gericht was te voorkomen dat hij tot president zou worden gekozen. Hij verklaarde zich onschuldig aan corruptie en zei er alles aan te doen om zijn naam te zuiveren. „Ik heb heel mijn leven gevochten en ik zal blijven vechten totdat de waarheid aan het licht komt”, zei hij.