Nieuws/Binnenland
960656
Binnenland

’Wilders heeft tot maandag’

PVV-leider Wilders heeft tot maandag de tijd om Brussel te laten weten of hij zijn zetel in het Europees Parlement inneemt. Als hij daarna nog niets heeft laten weten is in principe de nummer vier op de lijst, arabist Hans Jansen, aan de beurt.

Dat laat een woordvoerder van het Europees Parlement weten. Misschien komt er nog verandering in die deadline omdat Wilders een juridische procedure aanspant, maar daar hebben ze in Brussel momenteel geen zicht op. De zaak met de PVV-leider is namelijk uniek, stelt de zegsman.

Wilders wil zijn voorkeurszetel claimen én in de Tweede Kamer blijven. Dat mag volgens een besluit van het Europees Parlement niet, maar dat gaat de PVV-leider aanvechten. „Bijna 300.000 kiezers hebben op mij gestemd. Het zou te absurd voor woorden zijn als Brussel mij zou verbieden mijn kiezers ook in het Europees Parlement te vertegenwoordigen”, stelt Wilders.

Zijn advocaten Knoops en Hamburger laten weten dat ze het Brusselse verbod op een dubbelmandaat bij het Europese Hof willen aanvechten. Een woordvoerder van het Hof laat weten dat Wilders het besluit van het Europees Parlement pas kan aanvechten als hij daadwerkelijk geweigerd is. „Je kunt alleen iets aanvechten dat betrekking heeft op jezelf.”

De nummer vier op de PVV-lijst, die door Wilders’ claim op zijn voorkeurszetel wellicht het parlement niet ingaat, wacht intussen rustig af. „Ik zit nu even op de reservebank”, zegt de bekende arabist Hans Jansen. Waarom Wilders plots toch zijn voorkeurszetel opeist, snapt hij niet. „Maar ik ben niet ongelukkig het niet te weten. Hij heeft zoveel ballen in de lucht. Ik heb maar zicht op enkele daarvan.”