960714
Binnenland

'Laat werknemer een dutje doen'

Bazen moeten hun personeel toestaan om af en toe een dutje te doen op het werk. Dit zou volgens academici de productiviteit en creativiteit een flinke boost geven.

Vincent Walsh, hoogleraar aan het University College in Londen, doet er nog een schepje boven op. Volgens hem moet het zelfs mogelijk worden voor werknemers om hun eigen werktijden te bepalen, zodat ze kunnen beginnen wanneer ze willen. Desnoods werken ze 's nachts door als ze dat fijn vinden. "We zijn geobserdeerd door het idee dat we alleen 's nachts moeten slapen, terwijl een siësta flink wat voordelen heeft. Een dutje van 30 tot 90 minuten in de namiddag is perfect."

Uit nieuw onderzoek, gepubliceerd in Chartered Society of Psychiotherapy, blijkt dat veel werkgevers er niet in slagen om het personeel pauze te laten nemen. Van de 2.000 ondervraagden neemt een op de vijf werknemers nooit lunchpauze. Van degenen die er wel in slagen even pauze te nemen, eet de helft achter het bureau. Slechts een op de vijf gaat even een frisse neus halen buiten.

Een dutje op het werk.. Goed idee of niet?