Nieuws
960773
Nieuws

NIEUWS

Nieuwste Marineboot vaart op zonne energie

De nieuwste marineboot die vandaag werd gedoopt is niet alleen de kleinste boot van de Koninklijke Marine, het is ook de enige die volledig door zonne-energie wordt voortgedreven. De boot zal meedoen aan de Dong Energy Solar Race die op 28 juni in Blauwestad van start gaat.

Aan de vijfde editie van de zonnebotenrace doen dit jaar liefst 41 boten, waaronder vijftien uit het buitenland, mee. Zo zijn er teams uit de Verenigde Staten, Brazilie, Belgie, Polen, Duitsland, Turkije, Bahrein, Indonesie, China, Finland en Nederland.

In Amsterdam werd de nieuwe zonneboot van de Koninklijke Marine feestelijk gedoopt. De boot is een van de drie die uitkomen in de spectaculaire V-20 klasse. Voor de marine is de boot belangrijk bij de opleiding van het personeel en biedt de zeemacht tevens de kans om inzicht te verkrijgen in de modernste en energievriendelijke voortstuwingstechnieken.

De meeste aandacht zal deze editie waarschijnlijk uitgaan naar de spectaculaire boten in de topklasse, die soms hun snelheid krijgen door met super lage weerstand op draagvleugels over het water te balanceren. Tijdens de doop gaf het team van de TU Delft een demonstratie van de enorme snelheid die met behulp van alleen zonne-energie kan worden bereikt, (45 km/u). Ook werd duidelijk dat het 'foilen' enorme balanceerkunst van de stuurman vergt. Conventionelere zonneboten zonder draagvleugels zijn daarom in deze topklasse zeker niet kansloos.

De route loopt dit jaar van Blauwestad naar Groningen, Drachten, Sneek, Harlingen, om op 5 juli in het centrum van Leeuwarden te finishen.