Nieuws/Binnenland
960939
Binnenland

Geen geld, geen kerstboom

Afgelopen week belde een cliënt me met de vraag of hij wat extra geld mocht de komende week voor het kopen van de kerstboom. De cliënt is net drie maanden bij me aangemeld en er is absoluut nog geen ruimte om ook maar iets te reserveren voor onverwachtse uitgaven. Sterker nog, het is iedere maand net aan met alles. Veel schulden betekent veel aflossen.

Wanneer een cliënt zich bij me aanmeldt, krijgt hij of zij altijd mijn boekje “En zo houd je geld over!” Hierin staan leuke tips om geld over te houden. Ik hoop dan ook altijd dat ze het snel gaan lezen om zo gebruik te maken van de vele tips.

Een van de dingen die er in staat is de uitleg over het verschil tussen sparen en reserveren. Sparen kun je doen als je geld over hebt, reserveren is een noodzakelijk iets voor onverwachtse uitgaven.

Wanneer er ruimte is, probeer ik altijd te reserveren, maar is die ruimte er niet dan adviseer ik mijn cliënten altijd om van hun weekgeld te gaan reserveren. Al is het maar twee euro die je die week over houdt, probeer het opzij te leggen.

Ik moest mijn cliënt teleurstellen, ik kon absoluut geen extra geld overmaken. Vreselijk natuurlijk. Twee kleine kinderen en dan geen kerstboom.

Eigenlijk werd hij een beetje boos op mij. Ik probeer zulke boosheid altijd te relativeren. In principe zijn mijn cliënten in dit soort gevallen boos op zichzelf, maar reageren ze het op mij af. Het is inherent aan mijn vak. Meestal heb ik dan ook best wel medelijden. Aan de andere kant, moeten we ook reëel zijn.

Als de cliënt mijn advies had opgevolgd en hij had vanaf de eerste week iedere week twee euro opzij gelegd dan had hij nu € 26,00 gehad en daar kun je echt wel een kerstboom voor kopen.

Hoewel het allemaal niet leuk is dat het budget van veel mensen laag is, ook met weinig geld kun je ver komen.

Mijn tip voor deze week is dan ook om altijd geld te reserveren. Kan het niet via de budgetcoach doe het dan van je weekgeld. Geloof me, iedereen kan het doen. Hoe weinig je ook hebt, iedere euro die je reserveert kan je uitkomst bieden op cruciale momenten.

Ik wens iedereen, niet alleen in december, maar alle dagen van het jaar alle goeds toe.

Tot volgende week!