Nieuws/Buitenland
961103
Buitenland

Verkiezingszege Assad volgens Moskou legitiem

Rusland heeft de overwinning van de Syrische leider Bashar al-Assad bij de presidentsverkiezingen van afgelopen woensdag verwelkomd. De stembusgang was weliswaar niet 100 procent democratisch, maar Moskou ziet geen reden te twijfelen aan de legitimiteit ervan.

Volgens een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken is Moskou bereid tot verdere samenwerking met Damascus. Assad heeft in de ogen van de Russen alle volmachten om een regering van nationale eenheid te vormen. „Ik neem aan dat er nieuwe gezichten komen waaronder die van mensen uit de gematigde oppositie.”

Iran

Uit Teheran kwamen donderdag dezelfde geluiden. De Iraanse leiders riepen de tegenstanders van Assad op diens overwinning te erkennen. „Alle landen met hun politiek die tot nog toe alleen maar de stabiliteit van Syrië heeft beschadigd, moeten nu de beslissing van het Syrische volk respecteren en erkennen”, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het regime sprak de hoop uit dat de democratische verkiezingen in Syrië nu leiden tot nationale verzoening en stabiliteit in Syrië.

Veel landen in de wereld, waaronder de leden van de G7, de zeven toonaangevende industrielanden, hebben de stembusgang in Syrië afgedaan als schijnverkiezingen en een schertsvertoning.