961318
Binnenland

2500 banen op de tocht bij zorgconcern Espria

Door bezuinigingen in de zorg staan 2500 banen op de tocht bij Espria. Ondertussen hebben de twee topbestuurders van het zorgconcern zich vorig jaar rijkelijk beloond. Hun salarissen stegen met respectievelijk 9,6 en 9,2 procent.

Marco Meerdink voorzitter van de Raad van Bestuur van Espria en het daaraan gelieerde Woonzorg Nederland stak vorig jaar 322.789 euro in zijn zak. Daarmee is hij de nummer vier op de ranglijst met vijftig grootverdieners in de zorg van vakbond Abvakabo FNV. Zijn collegabestuurder Anton 'verdiende' 319.980 euro en ging  van alle bobo's het hardst omhoog in salaris.

De vorig jaar ontslagen Chris Marsman van de Friese zorginstelling de Kwadrantgroep heeft de twijfelachtige eer bovenaan de lijst met veelverdieners in de zorg te staan: ruim een half miljoen euro mocht hij vorig jaar bijschrijven. „Een initiatiefrijke en veelzijdige maatschappelijke onderneming”, noemt Kwadrantgroep zich op de website.  Het salaris van Marsman was 'slechts' 118.650 euro, maar door onder meer zijn ontslagvergoeding van 369.689 euro kwam hij ruim boven de vijf ton uit.

Ook nummer 2 op de lijst, Wim Schimmel van Inovum, kreeg afgelopen jaar onder meer een riante ontslagvergoeding van dik twee ton bovenop zijn jaarsalaris van 151.383 euro waardoor hij bijna 4 ton ontving in 2013.

Abvakabo heeft de gegevens verzameld op basis van de jaarverslagen over 2013 die zorginstellingen zelf hebben aangeleverd.