Nieuws/Binnenland
961347
Binnenland

’Naam Anne Frank op Duitse trein pijnlijk’

AMSTERDAM - De Anne Frank Stichting ziet ernstige bezwaren tegen het plan om een Duitse trein te vernoemen naar Anne Frank. Daar is sprake van bij de Duitse Spoorwegen.

„De naamgeving roept controverse op en die begrijpen wij. De combinatie van Anne Frank en een trein roept associaties op met de Jodenvervolging en deportaties tijdens de Tweede Wereldoorlog. De combinatie is pijnlijk voor mensen die de deportaties hebben meegemaakt en veroorzaakt opnieuw pijn bij hen die de gevolgen van toen met zich meedragen”, aldus de stichting.

De Deutsche Bahn vroeg het publiek om namen voor nieuwe treinen en die van Anne werd veel genoemd. Ook in Duitsland zelf zou niet iedereen deze vernoeming even smaakvol vinden.

Niet lichtvaardig

Maar „we realiseren ons dat initiatieven als deze veelal met goede bedoelingen gebeuren”, aldus de Anne Frank Stichting. De Duitse spoorwegen laten weten dat de te kiezen namen in elk geval bedoeld zijn als eerbetoon aan de mensen die ze droegen en als methode om de herinnering aan hen levend te houden.

Er wordt niet lichtvaardig met de kwestie omgesprongen, bezweert het bedrijf: „Als Deutsche Bahn zijn we ons bewust van onze verantwoordelijkheden en gaan we sinds onze oprichting kritisch om met de geschiedenis van de organisaties die ons voorgingen.”

Naziregime

De Duitse spoorwegen wijzen in dit verband op de vele manieren waarop ze bij het verleden stilstaan. Zo is in het spoorwegmuseum in Neurenberg een permanente tentoonstelling gewijd aan de rol van de ’Reichsbahn’ gedurende het naziregime en is er een gedenkteken in Berlijn, waarbij ook regelmatig herdenkingen zijn.

De Anne Frank Stichting zal overigens geen actie ondernemen tegen de naamgeving. „Mochten de Duitse Spoorwegen ons om advies vragen, dan zullen we zeggen: doe het niet.”