Nieuws/Binnenland
961390
Binnenland

Wilders vreest vervolging

Geert Wilders houdt ernstig rekening met strafrechtelijke vervolging voor zijn roep om ’minder’ Marokkanen. De PVV-leider treft voorbereidingen voor zijn verdediging en laat zich nu al bijstaan door strafrechtadvocaat Geert-Jan Knoops.

Uit een mailwisseling van Wilders, in het bezit van De Telegraaf, blijkt dat de PVV-voorman zich schrap zet voor een proces.

Hij heeft een medewerker opdracht gegeven het doopceel te lichten van de twee officieren van justitie die na de duizenden aangiften tegen Wilders onderzoeken of hij strafrechtelijk vervolgd moet worden: „Google ze s.v.p. Wil alles van ze weten van heden, verleden, politieke affiniteit, lidmaatschappen hockeyclub, eerdere zaken die ze behandeld hebben, schoonmoeders die ze hebben, de hele santenkraam etc. etc. etc.”

Twijfel over leus

Volgens betrokkenen twijfelde PVV-leider Geert Wilders onmiddellijk, toen hij zich vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen op de markt van Loosduinen liet ontvallen dat hij ’minder Marokkanen’ wilde.

Vervolgens zou partij-ideoloog Martin Bosma erop hebben aangedrongen de opmerking te gebruiken op verkiezingsavond. Voordat de PVV-leider die avond in een Haags café zijn aanhang toesprak, was het publiek al door een medewerker geïnstrueerd dat Wilders drie vragen zou stellen en dat daarop het antwoord ’minder’ diende te zijn.

Advocaat

Het is nog de vraag hoe Wilders advocaat Knoops, bekend strafpleiter in oorlogstribunalen en bij spraakmakende moordzaken, gaat betalen. Zijn vorige proces (2009-2011) wegens haat zaaien bekostigde de PVV-leider met donaties van sympathisanten en van de Amerikaanse geldschieter Daniel Pipes.

Verzekering

Een groot deel daarvan is nooit aan de betaling van zijn toenmalige advocaat Bram Moskowicz besteed, zo weten bronnen uit de PVV. Wilders realiseerde zich namelijk tijdens het proces dat hij een rechtsbijstandsverzekering had die een flink deel van het proces dekte. Wat er met het overgeschoten geld van de donateurs is gebeurd, is onduidelijk.

Wilders wilde gisteravond geen commentaar geven. Knoops gaf te kennen evenmin te willen reageren.