Nieuws/Binnenland
961743926
Binnenland

Partijleider spreekt van ’heksenjacht’

’Racistische uitingen Baudet en andere Forum-kopstukken in appgroepen’

Thierry Baudet (FvD) arriveert bij het ministerie van Algemene Zaken.

Thierry Baudet (FvD) arriveert bij het ministerie van Algemene Zaken.

DEN HAAG - In WhatsApp-groepen van Forum voor Democratie zouden tal van racistische berichten rondgaan, meldt EW (voorheen Elsevier), dat screenshots heeft gezien. Dit keer gaat het niet, zoals bij de eerdere ophef, om appgroepen van de jeugdtak van de partij, maar om groepen waarin kopstukken, inclusief partijleider Thierry Baudet, actief zouden zijn.

Thierry Baudet (FvD) arriveert bij het ministerie van Algemene Zaken.

Thierry Baudet (FvD) arriveert bij het ministerie van Algemene Zaken.

Baudet vindt de verontwaardiging erover ’opgeklopte ophef’, al ontkent hij niet dat hij de berichten heeft verstuurd. „Of het is waar, of het is niet waar, of het is vervalst. Ik weet dat niet eens, ik ga het niet eens checken.” Hoe dan ook is het gedoe in appgroepen voor de partij ’een gepasseerd station’.

In de groepen gaat het volgens EW onder meer over het verschil in IQ tussen witte mensen, „African Americans” en „Hispanics.” Baudet zou daarover hebben gezegd: ”100 is het GEMIDDELDE. Dus blank 110, hispanic 90, african 75 oid.” Statenlid Andreas Bakir, nummer 17 op de lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen, zou vervolgens gerageerd hebben: „Ik haat negers niet ze hoeven niet allemaal dood ofzo. Ik heb wel een voorkeur of mag dat ook niet meer? Ik heb geen last van de negers in Afrika als ze maar daar blijven.”

De meeste appjes waaruit EW citeert zijn in de zomer van 2020 gestuurd. Eind vorig jaar viel FVD bijna uit elkaar wegens berichten over antisemitische berichten in appgroepen van de jongerentak JFVD. Veel toenmalige FVD-prominenten vonden dat Baudet daar veel te weinig tegen deed. Daarop volgde een leegloop, waarna voormalige vertrouwelingen van FVD zelf een partij oprichtten, JA21.

’Superieur’

Baudet zou in de groep ook gevraagd hebben: „Wil jij dat je zus met een neger thuiskomt?”, waarop nummer zes op de lijst, Gideon van Meijeren, antwoordt: „Hell no.” Van Meijeren oppert ook dat „de mens van nature racistisch” is. Volgens Bakir zijn vooral Turken en Marokkanen racistisch. „De negers lachen ons uit en zijn van mening dat de blanke man een mietje is en dat zij superieur zijn”, voegt hij daaraan toe.

In de WhatsApp-groepen wordt ook gescholden met het woord ’homo’, schrijft EW. Baudet redeneert volgens EW in een bericht dat de openstelling van het „normale, heteroseksuele huwelijk” aan stellen van het gelijke geslacht er uiteindelijk toe leidt „dat vrouwen hun eigen achternaam houden, kinderen mogen ’kiezen’ en mensen uiteindelijk überhaupt niet meer trouwen.”

Ontkenning

In een video op het YouTube-kanaal van FVD reageerde Baudet eerder op dinsdag al, nadat EW hem om een reactie had gevraagd. Hij spreekt in de video van „al dan niet vervalste screenshots.” De partijleider spreekt in de video ook zijn afschuw uit van „deze nieuwe inquisitie, dit totalitaire denken waarin je in iemands privéleven kan gaan graven ... Ik ga er niet eens meer op in.”

Baudet spreekt van een heksenjacht, maar zegt wel dat er misschien „in privécontext ooit een grapje is gemaakt, ooit een opmerking.” „En ik zou willen zeggen: wie heeft dat niet. Iedereen maakt weleens een opmerking thuis. Je kunt niet op die manier mensen afrekenen.”

Van Haga: ’In hoge mate filosofisch’

Kamerlid Wybren van Haga zegt het artikel ’nog niet helemaal’ te hebben gelezen. Hij weet al wel dat er weer ’spijkers op laag water worden gezocht’. „Dit soort uitingen zijn in hoge mate filosofisch en soms ook als grap bedoeld.” Aan wat nog grappig is, zit een grens. „In sommige berichten van de jongeren-appgroep was die grens gepasseerd.” Hier is volgens hem niet zo veel aan de hand. „Wat er in privé-appgroepen wordt gewisseld, ik zie het niet. Maar als het grensoverschrijdend is, zal ik daar op reageren.”

Dat heeft hij in dit geval niet gedaan. Er is volgens hem in de fractie niet eens over gesproken. „Ik vind het wel heel toevallig dat dit nou weer vlak voor de verkiezingen naar buiten komt. We zíjn niet met ras bezig.”

VVD en D66: zie je wel

Andere partijen grijpen de kwestie intussen gretig aan. „If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it probably is a duck”, reageert VVD-Kamerlid Yesilgöz. Met andere woorden: wie zich racistisch uit, ís hoogstwaarschijnlijk ook een racist.

Fractieleider Jetten van D66 greep dit weer aan om niet alleen FvD, maar ook de VVD en het CDA te beschuldigen. „Racisme, homofobie, vrouwen- en jodenhaat. Allemaal in de appwisselingen van Baudet en z’n kameraden. VVD en CDA zitten ondertussen vrolijk met Forum voor Democratie in de coalitie in Brabant. Daarmee krijgen racisme en discriminatie legitimiteit.”