Nieuws/Buitenland
961756
Buitenland

Honderden kinderlijkjes in beerput Ierland

De al door misbruikschandalen geplaagde Ierse katholieke kerk lijkt zich op te kunnen maken voor een nieuwe storm. Op het erf van een gebouw in het plaatsje Tuam waar tot 1961 een katholiek tehuis voor ongehuwde moeders gevestigd was, zijn recentelijk in een beerput de lichaampjes van bijna 800 kinderen gevonden, meldden Ierse media. Het Tuam Mother and Baby Home werd gerund door de zusterorde Bons Secours die zich ten dienste stelt de zieken te helpen.

Afgelopen dagen hebben de aanwijzingen zich opgestapeld dat de kinderen van ongehuwde moeders die er na hun geboorte verbleven in afwachting van adoptie slecht werden verzorgd. De overleden kinderen zouden tekenen vertonen van ondervoeding en verwaarlozing. Ook vielen ze ten prooi aan ziektes. Van diverse kanten wordt er nu aangedrongen op een diepgravend onderzoek naar de zaak.

Niet alleen de politiek maar ook de politie moet de zaak tot op de bodem toe uitzoeken. De Ierse organisatie voor Adoptierechten wil dat er ook gekeken wordt naar andere tehuizen. Volgens het aartsbisdom leidden de nonnen het tehuis los van de kerk. De kerk wil zijn medewerking verlenen bij het oprichten van een monument voor overleden kinderen.