Nieuws/Binnenland
961772
Binnenland

'Liefdesslotjes' in Breda mogen toch blijven hangen

De zogenoemde 'liefdesslotjes' aan de Hoge Brug in Breda mogen toch blijven hangen voorlopig.

Dat meldt Omroep Brabant. Volgens wethouder Bernie van den Berg moet worden onderzocht of de slotjes toch kunnen blijven hangen.

Het is al jaren een trend om als verliefd stel een hangslotje aan een brug vast te klikken en vervolgens het sleuteltje in het water te gooien. In het slotje worden vaak namen of initialen geschreven of gekrast. De zoete rage is over komen waaien uit Parijs, waar tortelduifjes hun liefdesslotje aan de Pont des Artes hangen en het sleuteltje in de Seine gooien. Een symbool voor eeuwige liefde. 

In Breda vindt men het echter wat minder leuk. De laatste dagen is het aantal hangslotjes aan de brug in Breda weer toegenomen. De oorzaak is een actie waaraan vijftien horecazaken in Breda meedoen. Sinds het Breda Jazz Festival verkopen ze de slotjes aan romantici.

Reden waarom de slotjes wegmoesten? Ze tasten de architectonische waarde van de brug aan, aldus de gemeente. Daarbij kan de brug het gewicht van al die kleine sloten niet aan. Volgens de ontwerper van de brug, Eloi Koreman, is dit grote onzin. Het hek van de brug, waaraan de slotjes hangen, is bedoeld om auto's tegen te houden. Dus ook sterk genoeg voor de slotjes. De ontwerper vindt het juist een eer dat zijn brug door mensen gebruikt wordt om hun liefde te uiten.

Vorig jaar was er in Amsterdam ook al grote ophef rondom liefdesslotjes in het centrum van de stad. Een man besloot daar om, zonder overleg met de gemeente, alle liefdesslotjes van de ophaalbrug over de Groenburgwal weg te knippen, tot grote woede van omstanders en verliefde koppels.