961839
Binnenland

Wielerbaan Apeldoorn niet goed gelegd

Het merendeel van de 12.000 latten die samen de wielerbaan Omnisport in Apeldoorn vormen, is niet goed gelegd. Het hout van de wielerbaan is niet vochtig genoeg en er zijn te weinig eisen gesteld aan de houtsoort. Daardoor laten er grote splinters los uit de baan.

Dat is gebleken uit onderzoek door een Wagenings bureau, dat de gemeente Apeldoorn heeft laten doen. Apeldoorn gaf opdracht voor het onderzoek toen de Koninklijke Nederlandse Wieler Unie KNWU eind februari per onmiddellijk besloot de baan niet meer te gebruiken. Verschillende wielrenners kregen tijdens trainingen en wedstrijden grote splinters in hun benen. Ook de internationale licentie voor de baan is opgeschort.

Er zijn volgens de onderzoekers geen manieren om het splinteren van de baan te verhelpen. Dat betekent volgens de gemeente Apeldoorn dat er een hele nieuwe baan moet worden gelegd in het sportcentrum, dat eind 2008 in gebruik is genomen. De bouwer van de baan krijgt een paar weken tijd om te reageren, maar de gemeente beraadt zich ondertussen op juridische stappen.

Apeldoorn wil de internationale licentie zo snel mogelijk terug, zodat er weer topwedstrijden in Omnisport kunnen worden gereden. De KNWU en NOCNSF worden betrokken bij het vinden van een oplossing. Apeldoorn verwacht daar deze maand een besluit over te nemen.