Nieuws/Binnenland
961870252
Binnenland

Hoge Raad: veroordeling Geert Wilders ’minder Marokkanen’-uitspraak blijft staan

PVV-leider Geert Wilders en de Haagse lijsttrekker Leon de Jong op de verkiezingsavond van de PVV in 2014.

PVV-leider Geert Wilders en de Haagse lijsttrekker Leon de Jong op de verkiezingsavond van de PVV in 2014.

DEN HAAG - De strafzaak tegen PVV-voorman Geert Wilders over zijn ’minder-Marokkanen’-uitspraak uit 2014 is afgerond. De Hoge Raad heeft dinsdag geoordeeld dat de veroordeling voor groepsbelediging in stand kan blijven. Tegen de uitspraak van de Hoge Raad is geen beroep meer mogelijk.

PVV-leider Geert Wilders en de Haagse lijsttrekker Leon de Jong op de verkiezingsavond van de PVV in 2014.

PVV-leider Geert Wilders en de Haagse lijsttrekker Leon de Jong op de verkiezingsavond van de PVV in 2014.

Wilders werd in september vorig jaar in hoger beroep schuldig bevonden aan groepsbelediging, maar hij kreeg geen straf opgelegd. Hij kondigde meteen aan in cassatie te gaan. De politicus deed de gewraakte uitspraken tijdens een verkiezingsbijeenkomst in 2014. Hij vroeg de aanwezigen of ze „meer of minder Marokkanen” wilden. Nadat het publiek „minder, minder!” begon te scanderen, antwoordde hij: „Dan gaan we dat regelen.”

Felle strijd

„Onnodig grievend”, zei het hof over deze uitspraak. „Ook al is die gedaan in de context van het politieke debat.”

De procureur-generaal adviseerde de Hoge Raad eerder al de veroordeling in stand te laten. Het stond de Hoge Raad vrij anders te oordelen.

Het strafproces duurde langer dan gebruikelijk, door onder meer steeds nieuw ingebrachte stukken en een wraking. Ook kenmerkte het proces zich door een ongekend felle strijd tussen Openbaar Ministerie en Wilders en zijn advocaat.

’Politieke beïnvloeding’

Volgens Wilders was er sprake van politieke beïnvloeding. Hij is ervan overtuigd dat toenmalig justitieminister Ivo Opstelten een stevige vinger in de pap heeft gehad om hem strafrechtelijk aan te pakken. Het OM heeft dat keer op keer met klem tegengesproken. Het hof was het met het OM eens dat er geen sprake is van een politiek proces. „Het hof ziet geen inmenging van de minister of ambtenaren in de vervolgingsbeslissing of in de strafzaak.”

De procureur-generaal van de Hoge Raad is het ook niet met Wilders eens. Volgens het advies is er „uitvoerig onderzoek” gedaan of er sprake is van onrechtmatige inmenging. En in cassatie „wordt uitgegaan van de feiten zoals die door het hof zijn vastgesteld.”

Reactie Wilders

Volgens PVV-leider Wilders laat de uitspraak zien „dat de rechtsstaat failliet is.”

„Ze willen mij de mond snoeren, maar ik zal nooit zwijgen. Ze kunnen mij veroordelen, maar ik zal de waarheid blijven spreken”, zei hij na de uitspraak van de hoogste rechter.

Wilders was niet aanwezig in het gebouw van de Hoge Raad in Den Haag voor de uitspraak, maar meldde zich kort daarna wel buiten voor de deur. Hij noemt de uitspraak „een schandvlek” voor de Nederlandse rechtsstaat en spreekt van „totale willekeur.” Ook liet hij weten dat hij de „eenzijdige” uitspraak naast zich neer zal leggen.

Hij vindt de uitspraak oneerlijk. „Als je bij de macht hoort komt je ermee weg, ben je oppositie dan ben je de klos.” Hij noemt de Hoge Raad een „corrupte bende.”

Wilders acht de kans „niet groot” dat hij nog naar een Europees hof stapt om de zaak aan te vechten, maar dat laat hij over aan zijn advocaat.