Nieuws/Buitenland
962036
Buitenland

Uitspraak over homohaat tegen De Bruijn

De rechtbank in Parijs komt dinsdagmiddag met het vonnis voor de verdachten die de Nederlander Wilfred de Bruijn op straat zouden hebben afgetuigd. De Bruijn en zijn Franse partner Olivier Couderc kwamen in april 2013 van een feestje, toen ze zonder aanleiding op straat in elkaar werden geslagen. De Bruijn plaatste de dag nadat hij was afgetuigd foto's van zijn zwaargehavende gezicht op zijn Facebookpagina met de tekst „zo ziet homohaat eruit”.

Het Franse Openbaar Ministerie heeft vier weken geleden geëist dat hoofdverdachte Redouane K. (29) voor drie jaar de cel in gaat, waarvan één jaar voorwaardelijk. Hij zou De Bruijn tegen het hoofd hebben geschopt. Tegen een tweede verdachte is 2,5 jaar, waarvan één jaar voorwaardelijk, geëist. Een derde man die niets deed om de mishandeling te stoppen, moet wat justitie betreft achttien maanden de cel in, waarvan zes voorwaardelijk.

De zaak trok internationaal de aandacht en gaf een gezicht aan de homohaat in Frankrijk. De Bruijns portret werd ook meegedragen in demonstraties voor het homohuwelijk, die toen werden gehouden. Het homohuwelijk is inmiddels in Frankrijk wettelijk toegestaan.