Nieuws/Buitenland
962128
Buitenland

25 cent per kilometer voor fietsen naar werk

Werknemers van ongeveer 20 bedrijven en instellingen in Frankrijk die op de fiets naar hun werk gaan, krijgen het komend half jaar 25 cent voor elke kilometer die zij afleggen. De bedrijven hebben samen 10.000 mensen in dienst. Het is een eerste experiment dat de Franse regering wil uitbreiden als de werknemers inderdaad hun gedrag veranderen.

De regering in Parijs wil net als die van landen als Nederland en België bevorderen dat mensen met de fiets naar hun werk gaan in plaats van de auto te nemen. Minister Frederic Cuvillier van Verkeer hoopt dat het fietsgebruik in het woon-werkverkeer met 50 procent zal stijgen tot bijna 5 procent van alle verplaatsingen. Hij gaat er daarbij van uit dat de gemiddelde werknemer 3,5 kilometer van zijn werk woont.

In België, waar al meer dan 5 jaar met belastingmaatregelen het fietsen wordt gestimuleerd, verplaatst ongeveer 8 procent van alle forenzen zich per rijwiel van en naar het werk. In Nederland, dat een Nationaal Fietsplan voor werknemers kent, is dat veel hoger: 25 procent.