Nieuws
962169
Nieuws

Lexus NX en RX kunnen naast elkaar bestaan

De komst van de vijfpersoons NX zorgt er niet voor dat de opvolger van de Lexus RX een extra achterbank krijgt. Tegen Autovisie zegt Lexus Europe-ceo Alain Uyttenhoven dat er geen behoefte is om de RX tot een zevenzitter te laten groeien om ruimte te maken voor de kleinere NX.

Verwacht Uyttenhoven dat de RX en NX met elkaar concurreren? "De twee modellen vallen in dezelfde categorie, maar ik denk niet dat de twee met elkaar de strijd aan gaan. Er zijn vandaag de dag mensen die kleiner gaan rijden, maar tijdens clinics in Rusland en Groot-Brittannië gaven acht van de tien RX-eigenaren aan dat de NX voor hen te klein is. Vergis je niet, wanneer je de RX naast de NX zet is de RX een stuk groter. We positioneren de RX ook een klasse hoger door zijn afmetingen, sterkere motoren en interieurruimte." Voor de klantgesprekken had Lexus alleen RX-bezitters uit heel Europa uitgenodigd.

Zevenzitter

Voor Lexus is er geen reden om de RX een extra zitrij te geven om de positie binnen de Lexus-familie te rechtvaardigen. "We hebben al een zevenzitter in ons programma, de LX. Dat model wordt in Europa alleen in Rusland verkocht. Maar het idee van een premiummerk en een zevenzitter is niet altijd een geslaagde combinatie. Mensen die een grote auto kopen, willen aantonen dat ze een grote auto kunnen betalen. Niet om er daadwerkelijk zeven personen mee te vervoeren. De markt van een zevenzitter in het premiumsegment is erg klein. De auto is groot, de markt is klein."

De nieuwe Lexus NX meet 4,63 meter in de lengte en kent een hoogte van 1,63 meter. De RX komt tot achtereenvolgens 4,77 en 1,69 meter.