962236
Binnenland

Goed voor verkoop

Ik overweeg om binnenkort te gaan verhuizen. Heeft het dan nog zin om zonnepanelen te nemen?

Zonnepanelen zijn een goede investering, zowel voor het milieu als voor je portemonnee. Je wekt je eigen duurzame elektriciteit op en ze gaan zo’n 20 tot 25 jaar mee. De aanschafkosten zijn in ongeveer 10 jaar terugverdiend.

Wil je voor die tijd je huis verkopen, dan vergroten zonnepanelen de aantrekkelijkheid van je woning. Een woning met zonnepanelen heeft een lagere energierekening en dus een beter energielabel dan een huis zonder zonnepanelen. Je huis heeft wat dat betreft een streepje voor, wat kan resulteren in een snellere verkooptijd en een hogere verkoopprijs.

Volgens de duurzame kortingswebsite HIERbespaart.nl, een initiatief van HIER klimaatbureau, wijzen onderzoeken uit dat kopers bereid zijn om meer te betalen voor een koopwoning met een zonnepaneelsysteem. Woordvoerder Bart de Voogd: „Zonnepanelen zijn populair, het aantal in Nederland is afgelopen jaar verdubbeld. Ook andere energiebesparende maatregelen als isolatie, dubbelglas en een zuinige HR-ketel dragen bij aan een groener energielabel en dus een betere verkoopbaarheid van je huis.”

„Het aankoopbedrag vormt voor veel mensen een obstakel. Sinds augustus 2013 zijn er geen landelijke subsidies meer beschikbaar voor zonnepanelen, maar de prijs is zo enorm gedaald, dat subsidie eigenlijk niet meer nodig is. Volgens Milieu Centraal is het rendement op zonnepanelen vergelijkbaar met ongeveer 6 procent rente op een spaarrekening. Een gemiddeld Nederlands huishouden betaalt jaarlijks ruim 800 euro aan stroom. Tien zonnepanelen verlagen de stroomkosten met ongeveer 500 euro. Bovendien mag je de btw die je hebt betaald bij de aanschaf van je zonnepanelen terugvragen bij de belasting. Tien zonnepanelen leveren op deze manier ongeveer 500 euro op.”