Nieuws/Binnenland
962291
Binnenland

Blondjes zijn niet dommer

Blondjes zijn lange tijd het mikpunt geweest van grappen over hun vermeende gebrek aan intelligentie. Onterecht, zo bijkt nu. Amerikaanse onderzoekers vonden dat haarkleur totaal onafhankelijk is van andere lichamelijke kenmerken.

De haarkleur zou slechts samenhangen met een enkele letter in de totale genetische code.

Experimenten op muizen hebben aangetoond dat het activeren van het zogenaamde 'blonde gen' maakt dat dieren geboren worden met een lichte, goudbruine vacht. Brunettes hebben een gen met een andere dna-letter.

Transformatie

Dat betekent volgens de onderzoekers aan de Universiteit van Stanford dat brunettes in blondines getransformeerd kunnen worden door simpelweg dat lettertje in het dna te veranderen. De kleur van het haar zou dus totaal geen effect op het brein hebben, omdat de haarkleur niet verbonden is aan andere lichamelijke eigenschappen.

Daarnaast blijkt overigens dat de oogkleur niet samenhangt met de genetische code; blond en haar en blauwe ogen zijn ook niet automatisch verbonden.

Onderzoeker David Kingsley tegenover de Daily Mail: ''Het genetische mechanisme dat voor blond haar zorgt, verandert de biologie van andere lichaamsdelen niet.''