Nieuws/Binnenland
962386
Binnenland

PVV-leider: aanhoudingen voor beramen aanslag

OM ontkent 'aanslag' op Wilders

Het Openbaar Ministerie (OM) ontkent dat er in ons land geradicaliseerde Syriëgangers vastzitten die een aanslag hebben bekokstoofd op Geert Wilders. De PVV-leider beweerde dat zondag, naar aanleiding van een verdachte van de schietpartij bij het Joods Museum in Brussel. Ook dat is een Syriëstrijder.

Wilders heeft - naar eigen zeggen - gehoord van de aanhouding van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid NCTV, maar die wil dat niet bevestigen. Een woordvoerder van de NCTV zegt dat er „voor zijn eigen veiligheid nooit mededelingen worden gedaan over de aard en omvang van dreiging tegen Wilders”.

Een woordvoerder van het landelijk parket van het OM liet weten dat er niemand vastzit of in voorlopige hechtenis zit omdat hij een aanslag beraamde op Wilders.

Jihad

Eerder werden al twee mannen aangehouden die in Syrië hebben gevochten, maar of zij ook worden verdacht van het beramen van een aanslag op Wilders is niet bekend. Een 20-jarige Amsterdammer zou „tot terreur opruiende teksten” bij zich hebben gehad en een reis naar Syrië hebben voorbereid. Een 21-jarige man uit Delft zou bezig zijn geweest met het voorbereiden van een gewapende overval. Met de opbrengst zou hij de internationale jihad financieel hebben willen steunen.