Nieuws/Binnenland
962470887
Binnenland

Boeren trekken naar Amsterdam, blokkeren distributiecentra

Vanaf Heerenveen bij sporthal Thialf zijn tientallen boeren vertrokken richting vermoedelijk een distributiecentrum van de Lidl.

Vanaf Heerenveen bij sporthal Thialf zijn tientallen boeren vertrokken richting vermoedelijk een distributiecentrum van de Lidl.

ZWOLLE - In heel het land zijn boeren zaterdagavond in hun trekkers gestapt voor een nieuw, onaangekondigd protest. Ze reden onder meer met 30 tot 35 tractoren naar Amsterdam. Ook is een groepje boeren naar het hoofdkantoor van Jumbo in Veghel gegaan. „Hier staan ze, en ze gaan niet meer weg. Hallo Jumbo!” zegt een van de aanwezigen in een video. Ook in Friesland, Groningen, Drenthe en Gelderland gingen boeren vrij spontaan samenscholen en rondrijden. De acties gingen her en der ook ’s nachts nog door, en waarschijnlijk ook in de loop van zondag. „Dit gaat nog wel even door”, waarschuwt een zegsvrouw van Farmers Defence Force. „De boeren zijn woest.”

Vanaf Heerenveen bij sporthal Thialf zijn tientallen boeren vertrokken richting vermoedelijk een distributiecentrum van de Lidl.

Vanaf Heerenveen bij sporthal Thialf zijn tientallen boeren vertrokken richting vermoedelijk een distributiecentrum van de Lidl.

Veel protesten zijn al dan niet spontaan in het veld of via boerenappgroepen en sociale media ontstaan. Tientallen boeren uit de regio Edam in Noord-Holland zijn met trekkers naar de hoofdstad gegaan. Ze reden daar een rondje door de stad en verlieten daarna Amsterdam. Ze tekenen opnieuw protest aan tegen de kabinetsplannen rond stikstof, veehouderij en ’andere ambtelijke maatregelen waar de boeren verschrikkelijk boos over zijn’, aldus Sieta van Keimpema, woordvoerster van Farmers Defence Force.

„Het zal wel druk zijn in de stad. Mooi, want we willen de burgers duidelijk maken dat we het niet eens zijn met de plannen van het kabinet”, zegt melkveehouder René Staal, op weg naar de hoofdstad, tegen NH Nieuws. Volgens hem zit de sfeer er goed in en rijden er twee motoragenten met de boerenstoet mee. „We zouden naar de Dam, maar dat schijnt niet te mogen. Nu worden we naar het Rembrandtplein geleid. We moeten eerst maar zien of we Amsterdam in komen”, zegt Staal.

Bij Heerenveen reed een grote groep trekkers op de A7. De groep bezette korte tijd het distributiecentrum van winkelketen Lidl. De groep bij Heerenveen zou bestaan uit zo’n 200 trekkers en landbouwvoertuigen. „We trekken nu weer verder. We gaan rondjes rijden om ons zoveel mogelijk te laten zien.” Hij sloot niet uit dat ze de hele nacht nog doorgaan met actievoeren. Boeren werden opgeroepen slaapmatjes mee te nemen. De groep probeerde verschillende afritten richting de snelweg te pakken, maar dat werd koste wat het kost voorkomen door de politie. Later op de avond gingen de trekkers en tientallen volgauto’s binnendoor richting Drachten. Ook daar stonden bij toeritten busjes van de ME klaar om zo nodig de boeren te blokkeren als ze besloten om via de snelweg te gaan.

Ook op de A28 bij Hoogeveen zijn boeren, ondanks de regen op veel plekken, op protestpad gegaan. Sommigen van hen zijn volgens lokale media op de bon geslingerd. Bij de stad Groningen verzamelde zich een groep boeren om ook op pad te gaan naar Heerenveen.

’Pure woede’

Brabantse boeren zijn in hun trekkers met veel kabaal naar het hoofdkantoor van Jumbo gereden. Slechts een select groepje zou van de bezetting in Veghel hebben geweten. De politie kwam snel ter plaatse. Agenten waren niet van plan in te grijpen, zei een politiewoordvoerder. Het ging om tientallen tractoren, de sfeer was gemoedelijk. De demonstratie werd rond 23.30 uur beëindigd. De politie begeleidde de boeren zo goed mogelijk op hun terugreis. „Veiligheid voor alle betrokkenen is daarbij het uitgangspunt”, aldus de politie.

„Het is niet meer georganiseerd. Dit zijn allemaal wilde acties, die binnen appgroepen worden opgetuigd. Waar ze dan heengaan, besluiten ze zelf. Het is pure woede”, zegt Sieta van Keimpema, woordvoerster van Farmers Defence Force. Ze voorspelt tegen De Telegraaf dat het protest zich uitbreidt, zaterdagavond en zondag. „Dit kan behoorlijk groot worden. De boeren zijn het zat dat ze elke keer de pineut zijn.”

Screenshot van een live-verslag van de boeren bij de Jumbo in Veghel zaterdagavond.

Screenshot van een live-verslag van de boeren bij de Jumbo in Veghel zaterdagavond.

De boeren zijn nog altijd boos over de voorgenomen veevoermaatregel van het kabinet. Ook zijn ze gefrustreerd over de ’veel te smalle marges’ waarmee ze moeten werken met supermarkten. „De supermarkten onttrekken zich al decennia aan hun verplichtingen, maar ze zijn er altijd snel bij voor hun eigen belangen. Ze halen net zo gauw hun vlees uit Brazilië. Zo zetten ze de prijzen onder druk. Ik zie dit niet snel meer goed komen”, aldus Keimpema van de omstreden boerenactieclub.

Friesland

Ook bij Thialf in Heerenveen hadden enkele tientallen boeren zich verzameld voor een protestactie, al was aanvankelijk niet duidelijk wat de boeren precies van plan waren. „Dat houd ik voor me, ik wil het achterste van mijn tong nog niet laten zien”, zei een van hen tegen een fotograaf. „Dit is géén actie voor een uur, maar voor misschien wel meerdere dagen. Neem slaapspullen mee”, aldus een oproep onderling tussen de boeren. Uiteindelijk trokken de boeren naar een distributiecentrum van de Lidl. Het bleef volgens de politie rustig.

Bij Woerden stonden boeren met hun trekkers voor een pand van Jumbo. „De betogers waren goed aanspreekbaar en hielden rekening met de werknemers van het distributiecentrum”, meldt de politie tevreden.

Boeren in Woerden blokkeren een pand van de Jumbo.

Boeren in Woerden blokkeren een pand van de Jumbo.

Blokkade Zwolle

Ook enkele tientallen boze boeren gingen zaterdagmiddag met hun trekkers naar het distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle. Ze blokkeerden enige tijd het terrein. De boeren waren eerst naar het politiebureau gegaan om aangifte te doen tegen minister Carola Schouten (Landbouw) wegens haar veevoederbeleid. Daarna gingen ze naar het distributiecentrum en blokkeerden ze de uitgang. Na een gesprek met de politie gingen de boeren na ongeveer twee uur weg.

Vrijdagavond blokkeerden boeren bij het Brabantse Boxtel urenlang de A2 met hun tractoren, waardoor richting Den Bosch een flinke file ontstond.

Tips of beelden? App naar onze whatsapp tiplijn. Zet het nummer in je telefoon: +31613650952