Nieuws/Buitenland
962531
Buitenland

Taliban laten soldaat VS vrij

De Amerikaanse militair Bowe Bergdahl, die bijna 5 jaar door de Taliban is vastgehouden, is overgedragen aan de Amerikaanse regering. Dat heeft president Barack Obama zaterdag gezegd.

In ruil voor de vrijlating van Bergdahl dragen de Amerikanen vijf Afghaanse militante strijders, die vastzaten in het detentiecentrum Guantánamo, over aan Qatar. Daar moeten ze zeker een jaar blijven voordat ze kunnen terugkeren naar Afghanistan. De Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel verzekerde dat de veiligheid van de VS niet in gevaar komt door de gevangenenruil.

Volgens Amerikaanse regeringsmedewerkers is de 28-jarige Bergdahl zaterdag in het oosten van Afghanistan overgedragen aan Amerikaanse elitetroepen. Zijn gezondheid zou goed zijn. Bergdahl ondergaat een medische test in Afghanistan.

Washington en de Taliban hebben maandenlang over de gevangenenruil onderhandeld. De regering van Qatar bemiddelde daarbij.

Bergdahl was zover bekend de enige Amerikaanse krijgsgevangene in Afghanistan. Hij was eind juni 2009 gevangengenomen, 2 maanden nadat hij in het Centraal-Aziatische land was gearriveerd.