Nieuws/Binnenland
962540
Binnenland

Bewoners Vluchthaven gaan niet weg

De vluchtelingen die in de zogenoemde Vluchthaven in Amsterdam wonen, gaan daar niet weg. Volgens een verklaring van de groep uitgeprocedeerde asielzoekers is terugkeer naar het land van herkomst geen optie.

De rechtbank bepaalde woensdag dat de bewoners er voor 1 juni uit moeten zijn. „Maar ja, dat is een zondag en daar zullen we dus een beetje soepel mee omgaan”, aldus de woordvoerster van de gemeente Amsterdam. Daarom zou waarschijnlijk maandag pas duidelijk worden wat er gaat gebeuren met de uitgeprocedeerde asielzoekers.

De gemeente heeft verder toegezegd twee groepen vluchtelingen ook na 1 juni nog te ondersteunen. Dat zijn de mensen die „extra kwetsbaar zijn of werken aan hun terugkeer”. De rest moet volgens de gemeente vertrekken en die „gaat er ook vanuit dat men zich aan deze afspraak houdt en vrijwillig vertrekt”.

De 125 bewoners van het voormalige Huis van Bewaring aan de Havenstraat nemen daar nu een voorschot op. „ Al willen mensen terug, ze kunnen niet omdat hun land niet veilig is. Bovendien is een groot aantal vluchtelingen nog bezig een verblijfsvergunning te krijgen”, stellen ze.

De vluchtelingen, die naar eigen zeggen fysiek of psychisch te ziek zijn om op straat te overleven, bedanken burgemeester Eberhard van der Laan voor zijn inzet om hen te steunen. Maar dat ze nu de deur wordt gewezen, vinden de asielzoekers inhumaan. Sommigen „zijn nog aan het werk aan hun asielprocedure” en bovendien zijn sommigen niet in staat om terug te keren. Er is volgens de groep niet genoeg tijd geweest om terugkeer te regelen en sommigen kunnen niet terug naar een te gevaarlijk land van herkomst.