Nieuws/Buitenland
962542
Buitenland

Turkse politie sluit Taksimplein af

De Turkse politie heeft zaterdag het Taksimplein in Istanbul afgesloten. Het plein vormde vorig jaar het centrum van massale betogingen tegen de regering van premier Recep Tayyip Erdogan. De autoriteiten willen voorkomen dat er protesten worden gehouden.

Erdogan waarschuwde weg te blijven bij het plein. Hij zei dat de veiligheidsdiensten er alles aan zullen doen om het gebied leeg te houden. Bij het plein staat oproeppolitie klaar om in te grijpen. Honderden agenten in burger patrouilleren bij Istiklal, een belangrijke winkelstraat die naar het plein leidt. In totaal worden ongeveer 25.000 politiemensen met onder meer 50 waterkanonnen ingezet.

Verder verwijderde de politie milieuactivisten uit het Gezipark, die daar sinds enkele dagen een vreedzaam protest hielden. Ze willen niet dat de autoriteiten een winkelcentrum bouwen op de plaats van het park.

Het is een jaar geleden dat betogers in opstand kwamen tegen de herbouw van een kazernecomplex uit de Ottomaanse tijd in het Gezipark bij het Taksimplein. De protesten groeiden uit tot massademonstraties, waarbij zeven mensen omkwamen.

Actiegroep Taksim Solidariteit heeft opgeroepen tot demonstraties om de doden te herdenken die vielen door het politieoptreden tijdens de protesten van vorig jaar. Die zouden aan het eind van de middag moeten beginnen.