Nieuws/Binnenland
962547
Binnenland

Gasproblemen Apeldoorn tot na het weekend

Het schoonmaken van de gasleidingen in Apeldoorn „valt tegen”. Dat laat netbeheerder Liander zaterdag weten. „Sommige leidingen zitten halfvol modder. Het is veel werk om dat uit de buizen te spuiten. Dat duurt zeker tot na het weekeinde. Maar we kunnen pas later zeggen hoe veel tijd dit kost”, zei een woordvoerster.

Ongeveer 1300 huishoudens in de Apeldoornse buurt De Sprenkelaar zitten sinds vrijdagochtend zonder gas. Bij werkzaamheden was er water in de leidingen gekomen „Water zuigen we weg met een stofzuiger. Dat lozen we in het riool. Voor ons is dat het minste probleem. Maar er is veel modder en zand meegespoeld”, aldus Liander. Modder en zand kunnen gasleidingen en -meters beschadigen. „We moeten dat met een waterstraal uit de leidingen spuiten, beetje bij beetje en heel voorzichtig, anders spuit je het zo de huizen in.”

Dat schoonmaken kost dan ook veel tijd. „Je weet niet wat je ziet, hoeveel blubber eruit komt schuiven. De blubber spuit de pijpen uit. En dan hebben we alleen het deel direct rond het lek in kaart. We weten nog niet hoe het gebied eromheen is”, zei de Liander-woordvoerster.

Medewerkers van Liander gaan de deuren langs om zeker te zijn dat de gaskraan bij alle mensen in het getroffen gebied dicht is. Als er niemand thuis is, maakt een slotenmaker de deur open. De gemeente heeft daarvoor een noodbevel afgekondigd. „We moeten zeker weten dat er geen gas in de woning kan komen”, aldus Liander.

Bewoners krijgen een compensatie voor het gebrek aan gas. „Voor 4 uur zonder gas staat 35 euro en dat loopt dus op”, zei een woordvoerder. Mensen kunnen douchen in het zwembad in de wijk. Het is bij Liander niet bekend of mensen hun huis uit zijn gegaan door de gasproblemen. Enkele oudere mensen hebben een elektrische kachel gekregen.

Als de gasleidingen schoongemaakt zijn, worden de huishoudens in fases weer aangesloten.