Nieuws/Buitenland
962564
Buitenland

Rusland onderhandelt over OVSE-waarnemers

Rusland voert naar eigen zeggen gesprekken met separatisten in Oekraïne over vier ontvoerde OVSE-waarnemers in de regio Donetsk. Dat heeft de Russische vertegenwoordiger bij de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa zaterdag tegen het Russische persbureau Itar-Tass gezegd.

Maandag verloor de organisatie het contact met vier waarnemers in de regio Donetsk. Het gaat om een Turk, een Deen, een Est en een Zwitser. Volgens de Russische diplomaat Andrej Kelin verlopen de gesprekken via Skype. De duur en de uitkomst van de onderhandelingen zijn nog onbekend. Vjatsjeslav Ponomarjov, die zich tot burgemeester van Slovjansk heeft uitgeroepen, zei donderdag dat de waarnemers in handen van militieleden zijn

Ook in de regio Loehansk verloor de OVSE deze week contact met een groep waarnemers. OVSE brengt de nationaliteit van deze vier niet naar buiten, op verzoek van de waarnemers zelf. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken wilde niet bevestigen of ontkennen of er een Nederlander bij de groep zit.

Een woordvoerster van de OVSE zei eerder zaterdag dat beide teams nog vastzitten. De organisatie weet niet waar de waarnemers zijn, noch wie ze in handen heeft. Ook staat de OVSE niet in contact met de gijzelaars.

Woensdag is een groep buitenlandse waarnemers onder wie een Nederlandse vrouw urenlang vermist geweest, ten westen van de stad Donetsk. Ze stuitten op een wegblokkade in de plaats Marinka en werden vastgehouden. Pas in de avond werd het contact met de OVSE hersteld, toen de groep terugkeerde naar de stad Donetsk.

VN-leider Ban Ki-moon heeft laten weten zeer bezorgd te zijn over de ontvoeringen.