Nieuws/Binnenland
962572
Binnenland

Marokkanen tegen benoeming Van Woerkom

De Marokkaanse gemeenschap wil niet dat Guido van Woerkom de nieuwe Nationale Ombudsman wordt, omdat hij 4 jaar geleden een discriminerende opmerking maakte over Marokkaanse taxichauffeurs. Dat zegt het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN). Dat roept Kamerleden op dinsdag tegen de benoeming van Van Woerkom te stemmen.

„Hij heeft niet het vertrouwen van een groot deel van de samenleving en is dus ongeschikt als ombudsman”, zei een woordvoerder van SMN zaterdag. Eerder stuurde het Landelijk Beraad Marokkanen (LBM) een brief met dezelfde strekking aan de Tweede Kamer. „De Marokkaanse Nederlanders zullen in hem niet de onafhankelijke en onpartijdige persoon van onbesproken gedrag zien die de Nationale Ombudsman dient te zijn”, schreef LBM onder meer.

De Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) heeft dezelfde mening en stuurde vrijdagavond een open brief aan de Kamerleden. „Wij vrezen dat veel Marokkaanse Nederlanders, bij klachten over discriminatie en voor hulp tegen onbehoorlijk overheidsoptreden de stap naar de ombudsman niet meer zullen zetten”, aldus RMMN.

Van Woerkom, nu nog directeur van de ANWB, zei in 2010 dat hij zijn vrouw liever niet met de taxi liet gaan omdat er „nog wel eens een Marokkaan achter het stuur zou kunnen zitten”. Hij bood daarna zijn excuses aan. Van Woerkom was zaterdag niet bereikbaar voor commentaar.