Nieuws/Binnenland
962575
Binnenland

'Eredivisieclubs' strijden om sloppencup

Niet alleen het Nederlandse elftal speelt in Brazilië tijdens het WK; ook de Nederlandse eredivisieclubs zijn vertegenwoordigd en wel in de teams die 18 sloppenwijken in Rio de Janeiro hebben samengesteld. De ploegen die de wijken vertegenwoordigen in deze zogenoemde Favelacup spelen in shirts die de Nederlandse eredivisieclubs ter beschikking hebben gesteld.

Ajax wordt vertegenwoordigd door Cidade de Deus, Feyenoord door Bastos en PSV door Providencia. Rocinha, veel in het nieuws vanwege schietpartijen tussen politie en drugsbendes, speelt in shirts van Go Ahead Eagles.

„In het begin ging het heel langzaam en kregen we de Nederlandse clubs nauwelijks geïnteresseerd, maar ineens was er heel veel aandacht door de publiciteit op internet”, vertelt de Nederlandse initiatiefnemer Robert Smits. Hij leidt de organisatie REMER, een afkorting in het Portugees die staat voor Schuilplaats voor Straatkinderen.

REMER is werkzaam in twee sloppenwijken in Rio. De ene, Providencia, ligt aan de overkant van de straat waar REMER kantoor houdt in de buurt van het centrum van de stad. De andere, Antares, ligt helemaal in het westen van Rio en is een vergeten gebied.

Providencia is een gepacificeerde sloppenwijk. Dat wil zeggen dat de politie er het heft in handen heeft genomen en de drugsbendes grotendeels heeft verjaagd. Ze zijn er nog wel, maar op een veel onzichtbaardere manier. Smits: „Antares is niet gepacificeerd en daar rijden die jongens nog gewoon op hun motoren met grote geweren.”

REMER probeert de kinderen in de sloppenwijk uit de handen van de drugsbendes te houden of te krijgen, door ze te laten voetballen en door bijlessen te organiseren. „De uitval van school is groot en in zo'n geval is de kans groot dat de jongens in de misdaad terechtkomen en de meisjes heel jong zwanger raken”, legt Smits uit.

De Favelacup, waar jongens tussen 14 en 17 jaar aan meedoen, is bedacht om het werk van REMER te steunen. Er was nog wel wat discussie over welke kinderen mee mochten doen met de Cup. âÇ- fWij hebben gekozen voor de moeilijkste groepen”, zegt Smits, âÇ- fDat wil zeggen dat kinderen die al bij drugshandel zijn betrokken ook meedoen. Daar waren de ouders van de andere kinderen tegen, maar we willen ze niet buitensluiten. Want als je ze bij je activiteiten betrekt, heb je een kans dat je ze terugwint.”

Zondag begint de Cup en spelen alle teams in negen wedstrijden. Op 7 juni worden de kwart- en de halve finale gespeeld en is ook de finale.