Nieuws/Binnenland
962583
Binnenland

Gwenette Martha tachtig keer geraakt

De onlangs in Amstelveen geliquideerde beroepscrimineel Gwenette Martha is tachtig keer geraakt door kogels uit tenminste twee automatische vuurwapens. Dat heeft sectie op het lichaam uitgewezen.

Alle kogels zijn dwars door het lichaam gevlogen, meldt het Parool zaterdagochtend. De schutters hebben hem beschoten met een kalasjnikov en vermoedelijk nog tenminste een ander automatisch vuurwapen.

Martha was zelf niet gewapend. Wat op sommige foto's van de gedode crimineel een wapen leek te zijn, was een tasje.

Hij werd op de avond van de moord niet in de gaten gehouden door een observatieteam, zoals vooral op internet werd gesuggereerd. De reden dat de eerste politiewagens heel snel na de schietpartij ter plaatse waren, was dat enkele in de buurt surveilleerden en andere van een politiebureau dichtbij konden uitrukken, zegt de politie.

Martha (40) werd vorige week donderdag kort na 10 uur 's avonds doodgeschoten op de hoek van de Amsterdamseweg en de Van Spaenstraat in Amstelveen. De daders - drie of meer, zegt de politie - gingen er met hoge snelheid vandoor in een donkere BMW van het type 3 of 5, in de richting Amsterdam, over de Amsterdamseweg.

De liquidatie van Martha houdt mogelijk verband met andere moorden die de afgelopen paar jaar in de Amsterdamse onderwereld zijn gepleegd, onder een nieuwe generatie zware criminelen. In december mislukte een aanslag op het leven van Martha. Het wapen van de schutter haperde. Martha deed aangifte.