Nieuws/Binnenland
962590
Binnenland

Zeeland krijgt paardenpoep-commissie 

Het Zeeuwse plaatsje Veere heeft zoveel last van paarden die op straat hun behoefte doen, dat de gemeente een speciale ’Commissie-paardenpoep’ in het leven roept. Toeristen en bewoners zouden ’s zomers bijkans struikelen over de grote hoeveelheden uitwerpselen op wegen en stranden.

„In de zomermaanden zien wij hier echt overal paardenpoep”, zegt wethouder Jaap Melse bloedserieus. „Je kunt erom lachen, maar het is een enorm probleem. Ruiters weigeren de ontlasting op te ruimen. Toeristen gaan weer naar huis en de troep blijft hier gewoon liggen.”

Vooruitlopend op de aanbevelingen van de commissie heeft voorzitter Lein Kodde van de Zeeuwse Ringrijders Vereniging zijn negenhonderd leden alvast geschreven: „Als je constateert dat je paard heeft gepoept, ga dan even terug om de boel op te ruimen.”

De oplossing voor het probleem lijkt dus simpel, maar is het niet. In de praktijk werkt het niet om ruiters te verplichten de hopen zelf weg te halen, denkt Joke Goeree van manege de Eendracht. „Paarden zijn geen honden, je kunt niet met een plastic zakje aan de slag. En niemand gaat paardrijden met een kruiwagen en een schep achter zich aan.”