Nieuws/Binnenland
962598411
Binnenland

Aanhoudingen na pro-Palestijnse manifestatie Den Haag

Den Haag - Na afloop van een pro-Palestijnse manifestatie op het Malieveld in Den Haag zijn vijf mannen aangehouden. Bij de drukbezochte demonstratie klonken er antisemitische leuzen en werden de coronaregels lang niet altijd nageleefd.

De politie besloot aan het einde van de manifestatie in te grijpen toen een groep richting het centrum van de stad dreigde te trekken. Tientallen demonstranten werden op de Koekamp ingesloten.

In totaal zijn vijf mannen opgepakt, zegt een woordvoerder van de politie-eenheid Den Haag. Onder meer voor het gooien van stenen. De arrestanten zijn tussen de 16 en 28 jaar en komen uit Maassluis, Den Haag en Waddinxveen.

Man probeert agent te taseren

De politie hield eerder in de middag een 26-jarige man uit Woudenberg aan. Daarbij werd peperspray gebruikt. Hij zou een discussie zijn gestart met demonstranten en werd vervolgens aangesproken door de politie. De man sloeg daarop een agent in het gezicht en probeerde de diender op zijn veiligheidsvest te taseren.

Tijdens de drukbezochte bijeenkomst hielden demonstranten lang niet altijd afstand. Halverwege de middag klonken er ook antisemitische leuzen. Onder meer ’Heil Hitler’ en ’kankerjoden’. Het gescheld van individuele bezoekers was voor directe omstanders hoorbaar.

Waarom niet ingegrepen?

Er zijn bij de politie vooralsnog geen meldingen bekend van antisemitische leuzen, stelt een woordvoerder. Waarom heeft de politie niet ingegrepen tijdens de manifestatie toen er geen afstand werd gehouden? „Er was verder niet zo veel aan de hand”, zegt de woordvoerder. Maar waarom werd er – volgens een van de sprekers op het podium – door de politie gewaarschuwd? „Er wordt ook naar het sfeerbeeld gekeken. Het was verder rustig. Openbare orde is dan ook belangrijk.”

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo